Oredsson grov brottsling sedan lång tid tillbaka

Publicerad 2012-03-28

Knarkkungen Jonas Oredsson 2010 greps en Mauritz Andersson utanför ön Martinique i Karibiska havet med 1,4 ton kokain i lasten. Enligt polisen och åklagaren var inte ensamseglaren huvudman i härvan. I stället misstänks Jonas Oredsson, 39, vara den verklige uppdragsgivaren - som levt ett liv med lyxiga bilar, båtar och villor. Rättegången inleddes 16 april och kommer pågå till hösten.

Grova rån, fixering vid vapen, spektakulära fritagningar.

Jonas Oredsson var en av Sveriges grövsta brottslingar långt innan han greps som misstänkt ledare för den stora kokainligan.

Hur kommer det sig att denne i dag 39-årige man har ett brottsregister som inte många kommer i närheten av?

En sak är klar: den vanliga kriminologiska förklaringen till varför unga män börjar begå brott (social utslagning, uppväxt i missbrukarhem i de fattigaste förorterna, inga framtidsutsikter etc.) fungerar inte i fallet Oredsson.

Tvärtom, han föddes in en välbärgad företagarfamilj i Stockholm, var enda barnet och hade rimligen bättre förutsättningar än de flesta.

När Oredsson var 15 flyttade familjen till lugnet på den skånska landsbygden, men livet på landet blev inte den idyll familjen hoppades på.

Bara 17 år gammal dömdes han till fängelse för första gången. Grov stöld. Och i fängelset gick det som det ofta gör för unga smågangsters: han kom i kontakt med äldre, etablerade kriminella som troligen lärde honom både det ena och det andra.

På bara några år gick Oredsson från att vara en simpel tjuv till att bli en farlig storrånare.

Strax före stängningsdags den 3 januari 1992 gick den då 19-årige Oredsson tillsammans med en annan man in på posten på Östra Boulevarden i Kristinastad och tvingade under vapenhot till sig drygt 60 000 kronor.

Han greps snart, tre års fängelse. Efter ett år fick han permission från Hällbyanstalten utanför Eskilstuna. En permission som utnyttjades till att råna en skånsk sparbank.

Oredsson var dock inte skickligare än att han snart hade åkt fast och burades med påbackning på straff in på Hällbyanstalten igen.

Där satt han tills en man med avsågat hagelgevär den 23 mars 1993 tvingade centralvakten att öppna fängelseporten, varefter Oredsson rymde.

Åtta dagar senare rånade de två männen Sparbanken i Nykvarn på 2,5 miljoner kronor.  Oredsson flydde utomlands, fick smak för lyxlivet, satte sprätt på pengarna i Thailand och USA.

Oredsson var snart gripen igen och fördes än en gång till Hällbyanstalten, varifrån han släpptes i juli 1994.

Några månader senare rånade han en bank i Järna. Han dömdes för detta rån och för det i Nykvarn till sju års fängelse.

Oredsson överklagade och inför hovrättsförhandlingen fritogs han av en beväpnad man på motorcykel. Några veckor senare deltog han i två rån i Gustavsberg, greps och dömdes till ytterligare fem års fängelse.

Den här gången skickades han till säkerhetsanstalten Hall i Södertälje. I den undre världen hade han blivit känd och respekterad: den kriminella mc-organisationen Brödraskapet gav honom kodnamnet Billy the Kid.

Den tredje och mest spektakulära rymningen skedde i samband med en permission i januari 2001. Tillsammans med tre vårdare besökte Oredsson en bilhall i Nyköping. På väg ut passeras de av en Saab 9 000 som gör en u-sväng och stannar framför dem.

En maskerad man med hagelgevär hoppar ut. Vårdarna kan bara se på då Oredsson lugnt sätter sig i passagerarsätet.

Efter 11 dagar på flykt lyckades polisen gripa Jonas Oredsson vid en blixtaktion mot en lägenhet på Hisingen i Göteborg. På köpet fick polisen också fast en annan känd bankrånare och den förrymde 24-åring som högg ihjäl 26-årige Sonny Andersson i centrala Eskilstuna sommaren 1996.

Oredsson släpptes senhösten 2004. Han stod under övervakning inom ramen för polisens Novaprojekt mot grov brottslighet. Han greps efter en vild biljakt i norra Stockholm några månader senare, misstänkt för brott som senare lades ned.

Oredsson lämnade landet och bytte efternamn till Falk. Men polisen fortsatte hålla ögonen på honom. Telefonavlyssning och spaning avslöjade att han levde ett lyxliv på den spanska solkusten.

Han greps i Colombia i december 2010, misstänkt för att leda den största svenska knarkligan någonsin.

Polisen har beslagtagit tillgångar motsvarande 54 miljoner kronor. En lyxvilla utanför Barcelona, en stor motorbåt, sportbilar i miljonklassen.

Det kommer sannolikt dröja många år innan Jonas Oredsson är en fri man igen.