Polisen satsar mot rånarna - en gripen

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2007-11-22

Polisen har bildat särskild organisation

En rad åtgärder ska stoppa rånvågen som svept över Linköping den senaste tiden hoppas polisen.

– Det är ofta ungdomar som gör sådana här brott vilket gör att vi ser extra allvarligt på det som har hänt, säger länspolismästare Mats Löfving.

Ett flertal butiker och affärer har rånats den senaste tiden i Linköping. Bara på tisdagen rånades tre butiker och på onsdagen rånades ytterligare två. Mönstret är det samma, gärningsmännen är unga och beväpnade.

– Det används ofta tillhyggen och vapen i samband med rån och det är ofta ungdomar som gör sådana här brott vilket gör att vi ser extra allvarligt på det som har hänt, säger länspolismästare Mats Löfving i ett pressmedelande.

Särskild organisation

Polisen utreder nu olika gäng i stan och hoppas där kunna finna förövarna. För att sätta extra press har polisen bildat en särskild organisation där man har samlat kompetens från ordningspolisen, närpolisen och kriminalpolisen.

Arbetet har hittills resulterat i att en person har gripits.

Överträffa varandra

Mikael Skoog är pplisens presstalesman och menar attt rånen kan ha begåtts av personer som inte har något med varandra att göra.

– Sånt här kan ju ha en konstig effekt. Det kan vara ungdomsgäng som hör vad andra hittar på och sen vill de överträffa varandra. De tror att de är onåbara, men vi jobbar stenhårt på att lösa upp det här, säger han till aftonbladet.se