Tack för besöket!

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2006-12-20

Nu har Fuglesangslånga hemfärd börjat

TÅRFYLLT FARVÄL De nära åtta dygnen tillsammans med ISS besättning har skapat starka band. Här skakar Christer Fuglesang hand med ISS kapten Michael Lopez Alegria – som kommer att stanna i ytterligare några månader på stationen.

Christer Fuglesang är på väg hem.

I går kväll gav han vännerna på ISS en farvälkram.

Sedan drev Discovery långsamt bort från rymdstationen.

Efter den lyckosamma separeringen i natt stannar Discovery i dag sju mil från den internationella rymdstationen för att inspektera värmesköldarna.

Skulle det värsta inträffa har man då fortfarande möjlighet att rädda sig tillbaka till ISS.

Christer Fuglesang och de andra besättningsmännen på Discovery tog farväl av sina vänner på ISS strax efter klockan 20 i går kväll.

Ett stort kramkalas utbröt – till stort jubel bland flygledarna i Houston – när den officiella avkedsceremonin var över.

Särskilt emotionellt var ögonblicket för Tomas Reiter och Sunita Williams.

Williams ska stanna med Michael Lopez Alegria och Mikhail Tyurin i ett halvår ombord på ISS.

–?Det har blivit lite tyst här utan er, men Suni är fortfarande med oss, sa Lopez Alegria över radion till Discovery efter avskedet.

Christer Fuglesangs tyske vän Tomas Reiter följer med tillbaka hem till jorden efter ett halvår i rymden.

Darrade på rösten

–?Det här gör det ännu svårare att lämna er, sa han med darr på rösten sedan ISS-kaptenen Alegria utsett honom till hedersmedlem i Nasas astronautkår.

Ombord på Discovery finns vid återresan även två ton rymdsopor från ISS.

Tio över elva kopplades Discovery loss från ISS. Sedan backade färjan långsamt bort från rymdstationen med en hastighet av sex centimeter i sekunden.

Kollar värmeskölden

I dag börjar förberedelserna för den kritiska landningen. Först ska man ännu en gång försäkra sig om att den livsviktiga värmeskölden är oskadd.

Sedan börjar man anpassa fart och höjd för att på fredag kväll, svensk tid, kunna återinträda i jordens atmosfär i exakt rätt vinkel.

Om vädret tillåter landar rymdfärjan fem i tio på fredag kväll, svensk tid. Då har man enligt planerna åkt 202 varv kring jorden.

Per Bjurman, Johan Edgar

Följ ämnen i artikeln