Minst elva döda i kraftiga oväder

Uppdaterad 2014-11-16 | Publicerad 2014-11-15

Minst elva personer befaras ha dött och hundratals evakuerats i kraftiga oväder i Italien och Frankrike i veckan.

Nu uppmanas invånarna i den italienska hamnstaden Genua att stanna hemma efter att en bil svepts av vägen i en störtflod.

I Frankrike dog en mamma och två barn i en flodolycka på fredagen.

Extrema oväder har svept över Frankrike och Italien i veckan. Översvämningar och jordskred har gjort att sammanlagt elva människor mist livet, rapporterar franska och italienska medier.

Fem personer miste livet på fredagen efter att flera bilar svepts av vägen i södra Franskrike, skriver France24.

En mamma och två barn hittades döda

En familj tappade kontrollen över sin bil vid midnatt på fredagen och tre kroppar tillhörande en kvinna och två barn - ett och fyra år gamla - hittades på lördagen i franska Gard-regionen. Pappan kunde dock räddas och vårdas nu på sjukhus, enligt lokala myndigheter. Kort därefter dog ytterligare en kvinna i en liknande olycka.

En bit norrut omkom en man i 50-årsåldern när hans bil sveptes bort, och sent i fredags drabbades en äldre man av något liknande när han körde på en bergsväg. I Neffes dog ytterligare en man när han föll till marken efter ha försökt att rensa upp i ett stuprör.

Även Italien har drabbats av kraftiga oväder den senaste månaden. I veckan tros fem personer ha dött och hundratals evakuerats.

I Moscazzano, söder om Milano, fann räddningstjänsten en 36-årig man i närheten av en kvarn. Mannen hade försökt förhindra flodvågorna att nå en närliggande restaurang.

Uppmanas stanna hemma

Ytterligare en person befaras ha dött efter att ha svepts av vägen i en störtflod i Mignanego nära hamnstaden Genua på lördagen.

Flera vägar och järnvägssträckor har stängts av och borgmästaren i Genua uppmanar nu de boende att inte använda sina bilar.

Även flygplatsen stängdes av i helgen.

– Situationen är mycket svår, väldigt allvarlig. Det är klokt att stanna hemma, säger Marco Doria, skriver AFP.

Ovädret i Italien tros ha orsakat skador till ett värde av 100 miljoner euro. Den senaste månaden har nio personer dött av väderrelaterade olyckor i landet.