Hade katalog över minderåriga flickor

Publicerad 2014-11-12

24-åringen kapade en 16-årig pojkes identitet - och tvingade till sig sexbilder av 59 minderåriga flickor.

Men polisen misstänker att närmare 140 flickor kan ha varit utsatta.

I dag inleddes rättegången i Nacka tingsrätt.

I två års tid utgav sig den 24-årige mannen för att vara 16-årige Linus Malmborg. Han skapade flera falska Facebooksidor, tog kontakt med minderåriga flickor - och förmådde dem att skicka lättklädda bilder på sig själva.

Inte vågat anmäla

När flickorna till slut sa nej hotade 24-åringen med att sprida bilderna till deras vänner och familj om flickorna inte skickade grövre bilder och filmer till honom.

Flera av flickorna har i förhör berättat hur de känt skam och inte vågat berätta om övergreppet. Många har mått psykiskt dåligt och flera har övervägt att ta sina liv. 

Men några flickor vågade anmäla - och genom två anmälningar i Göteborg började polisen utreda andra fall.

"En del öppna ärenden"

Anmälningarna var riktade mot Linus Malmgren, men genom telefonnummer och ip-adresser kunde 24-åringen bindas till brotten.

När mannen greps i början av mars 2014 hade han ett USB-minne i ryggsäcken - där polisen hittade tusentals bilder, mängder med filmer och ett dokument där 24-åringen katalogiserat sina offer.

Totalt hittade polisen fullständiga namn på 136 flickor, med information om var de bor och tillhörande bilder.

59 av flickorna har polisen lokaliserat, men många av dem har man inte lyckats få tag i.

– Ibland är det väldigt vanliga namn, ibland är det bilder som inte är jättetydliga. Vi har en del öppna ärenden där det kan tillkomma information, men då blir det vid en annan rättegång, säger kammaråklagare Linda Lauronen.

Mannen erkänner

I förhör berättar 24-åringen hur han haft ett bråk på nätet med Linus Malmborg - och skapade de falska kontona för att hämnas. Genom den falska identiteten fick han kontakt med fler och fler flickor. Enligt försvaret ska 24-åringen ha varit deprimerad när han hade kontakt med flickorna och inte kunnat kontrollera omfattningen av sitt handlande.

– Han påstår inte som en del andra i sådana här mål att det är andra som har gjort det, han vidgår att det är han som har gjort det som åklagaren påstår, säger 24-åringens advokat Per Larsson.

"Skönt att lägga det bakom sig"

Linus Malmborg valde att gå ut i media när åtalet blev offentligt för att rentvå sitt namn.

– Ända sedan han blev häktad har det känts bättre. Nu blir inte fler tjejer drabbade. Det är skönt att kunna lägga det här bakom sig. Nu får både jag och tjejerna upprättelse, har Linus Malmborg tidigare sagt till SVT:s ABC: