Kraftig brand i Pajala

Uppdaterad 2015-02-26 | Publicerad 2015-02-25

Räddningsledaren: Det ser illa ut

En kraftig brand startade i Pajala vid 17-tiden på onsdagen.

Från byggnaden – som inhyser en butik och kontor – har flera mindre explosioner hörts.

– Det var inte det här vi behövde. Vi har nog med bekymmer i Pajala, efter Northlands konkurs och allting, säger Roger Toumas, moderat politiker i Pajala, till TT.

Området omkring byggnaden i utkanten av Pajala är avspärrat. Där startade vid klockan 17 på onsdagen en brand som visat sig bli svårsläckt.

– Hela byggnaden står i lågor. Branden är inte under kontroll. Nu är lågorna uppe i takstolarna som riskerar att knäckas eftersom det är en plåtbyggnad, säger räddningsledare Ulf Kyrö vid 20.30.

I inledningsskedet hindrades räddningstjänsten att ta sig in i byggnaden. Explosionsrisken från gasflaskor var för stor.

– Det small en massa i början. Det var bildäck, men också mindre gasflaskor som fanns i byggnaden, säger Kyrö.

”Rädda det som räddas kan”

I ett förråd intill byggnaden förvarades gasolflaskor. Enligt räddningstjänsten är de nu bortplockade.

Ingen person ska ha skadats. Byggnaden, som inhyser dels kontor och en butik, ligger i ett industriområde och det finns inga närliggande hus som riskerar att skadas. Omkring 20 personer arbetar med släckningen och räddningstjänsten i Finland bistår med hjälp.

– De försöker rädda det som räddas kan. Branden sprider sig ganska mycket och nu ska man försöka använda en grävare för att få bort så mycket möjligt av väggar och tak, säger Tomas Wikström, inre befäl vid räddningstjänsten i Norrbotten, till TT sent på kvällen.

Företagshotellet rymmer flera olika verksamheter och många jobbar där, berättar han. Pajala är litet, bara 2 000 invånare. Det här kommer att göra avtryck, enligt Toumas.

Räddningstjänsten har fått bort allt explosivt ur fastigheten.

Följ ämnen i artikeln