Nya rön: Flykt från Alcatraz kan ha lyckats

Publicerad 2014-12-17

LOS ANGELES. I alla år har vi fått höra att ingen överlevde flykten från fängelseön Alcatraz.

Det kan vara fel.

En studie av tidvattnet visar att rymmarna Frank Morris, John Anglin och Clarence Anglin kan ha tagit sig över bukten på sin hemgjorda flotte 1962.

De tre bankrånarna anses ha drunknat när de flydde från ön utanför San Francisco på en flotte. Den hade de byggt den av 50 regnrockar. De rodde med  egensnickrade åror av trä och som länspump använde de ett musikinstrument.

Rymmarnas kvarlevor har aldrig hittats.

Tajmade med tidvattnet

Nu har tre holländska forskare presenterat en rapport som visar att rymningen från det hårdbevakade fängelset - som blev film med Clint Eastwood i huvudrollen - kan ha lyckats.

Om trion sköt ut flotten vid precis rätt tillfälle, mellan 23.00 på kvällen och midnatt, och rodde i exakt rätt riktning, kan de ha klarat den 2,4 kilometer långa turen över buktens hårda strömmar till fastlandet strax norr om Golden Gatebron.

– Flydde de tidigare eller senare svepte strömmarna med dem med ut till havs och de dog i det kalla vattnet, skriver forskaren Rolf Hut som lett studien.

Planerats i månader

Resultatet har forskarna kommit fram till efter att ha databehandlat tidvattensrapporter från rymningsnatten den 11 juni 1962.

Trion hade planerat rymningen från Alcatraz i månader. På sina britsar la de fejkade huvuden tillverkade av tvål och riktigt hår för att lura fängelsevakterna som jobbade den natten. Någon gång mellan klockan 20.00 på kvällen och 04.00 på morgonen, lämnade de cellerna genom i förväg grävda hål.

– Slutresultatet? Även om överlevnad är högst osannolik finns det en chans att de lever lyckliga efter rymningen, säger Hut.

– Vi studerar bara möjligheterna inom det område vi kan beräkna. Det finns också andra möjligheter som inte får plats i en datamodell. De kanske hade en kompis med en båt?

Följ ämnen i artikeln