Karlsson tar över när Åkesson är sjuk

Publicerad 2014-10-17

SD-ledaren Jimmie Åkesson är sjukskriven för utbrändhet.

I hans frånvaro ska gruppledaren Mattias Karlsson, 37, föra partiets talan.

– Det blir han som får kliva fram i partiledardebatter och liknande, säger Jimmie Åkessons pressekreterare Henrik Vinge.

I dag kom beskedet att SD-ledaren Jimmie Åkesson är sjukskriven fram till åtminstone sista november för utbrändhet. Men partiet är tydliga med att han kan bli borta längre än så. Åkessons frånvaro kommer att påverka partiet på flera plan.

– Den politiska ledningen finns i en politisk ledningsgrupp. Den som kommer att kliva fram där och ta partiledardebatter och liknande är gruppledaren Mattias Karlsson, säger pressekreteraren Henrik Vinge.

Karlsson blev uppringd av Jimmie Åkesson för två kvällar sedan. I det långa telefonsamtalet berättade SD-ledaren hur han mådde och "hur svårt det var för honom att fungera så som han vill fungera". Enligt Karlsson har Åkessons har haft psykosomatiska besvär, vilket innebär både fysiska och psykiska uttryck.

– Jag sa att det inte finns några alternativ utan att det viktiga är att han fokuserar på att han bli bättre och söker hjälp. Det viktiga är att komma ihåg att han också har ett ansvar som pappa, inte bara som partiledare. Jag tror inte att det en enskild händelse, utan att det har ackumulerats under en lång tid, sedan han började engagera sig politiskt som 15-åring, säger Mattias Karlsson till Aftonbladet.

"Han kommer söka läkarhjälp"

Han säger också att Åkesson troligtvis att söka någon form av läkarhjälp, men detaljer varken vet han eller vill berätta om. Karlsson vet inte vilka SD-ledaren valde att berätta det för. Men det verkar som att informationen var förbehållen den absoluta partitoppen och de närmaste medarbetarna. Flera partistyrelse- och riksdagsledamöter fick veta om sjukskrivningen genom att läsa tidningen.

– Det handlar om att vi vill styra hur och när informationen går ut. Vi vet av erfarenhet att ju fler personer man pratar med desto större risken är att tappa kontrollen hur det hanteras. Eftersom det är känsligt för flera personer som är inblandade vill man ha styrning vilka som får veta, säger Mattias Karlsson.

Han tror inte att det politiska arbetet kommer att påverkas nämnvärt.

– Till skillnad från vad många tror är vi inte en toppstyrd organisation, vi har fördelat ansvaret och det mesta kommer att fungera som det ska, säger han.

"Kommer påminna om hur det var hos S"

Det var nyligen som Karlsson ersatte Björn Söder som gruppledare. Innan dess var han vice gruppledare och satt i Arbetsmarknadsutskottet. Karlsson brukar dessutom beskrivas som en av partiets chefsideologer med nära band till partiledaren.

Henrik Vinge menar att det kommer att fungera för SD ungefär som det gjorde för Socialdemokraterna under den förra mandatperioden när Stefan Löfven inte satt i rikdagen.

– Då förde deras gruppledare deras talan. Den organisatoriska ledningen kommer i stort utsträckning att falla på partisekreteraren, vilket inte heller är någon stor skillnad mot tidigare, säger han.

Söder: "Fullt förståeligt"

Björn Söder, avgående partisekreteraren och nyvald andre vice talman, säger till Aftonbladet att Åkessons beslut inte överraskar honom.

– Vi har vetat under de senaste veckorna, i princip redan efter valet, att han har haft ambitionen att varva ner, att han inte skulle vara lika lättillgänglig. Men det var i dagarna som han berättade att han kommer att sjukskriva sig.

Åkesson har under det här året i princip hela tiden varit på resande fot. Först besökte han arbetsplatser, sedan ett 80-tal städer i samband med EU-valet och hundra kommuner under riksdagsvalet.

– Det är fullt förståeligt, många av oss har varit fascinerade över vilket tempo han har hållit i ettårstid. Och vi är många som har varit på honom flera gånger och sagt att han borde vila upp sig, säger Björn Söder. 

Medan Mattias Karlsson kommer att ta den politiska debatten ligger huvudansvaret för budgeten ligger hos partiets ekonomisk-politiske talesmannen Oscar Sjöstedt. 

En ny partisekreterare ska troligtvis väljas den 17 november, då SD:s partistyrelse sammanträder.

Det kan dock bli ett möte tidigare än så på grund av Åkessons sjukskrivning.

– Vi vill inte gå ut med några namn, vi har diskuterat med personer som kan vara intresserade. Enligt våra stadgar måste partisekreteraren sitta i partistyrelsen. Men det är inte den sexigaste posten, det innebär mycket arbete, det är inte så att folk står på kö, säger Söder.

"Ta den tid du behöver"

SD-riksdagsledamoten Richard Jomshof, som sitter i SD:s partistyrelse uppger att partistyrelsen nu kommer att dela upp Åkessons ansvarsområden mellan sig.

Jomshof kände till sjukskrivningen och pratade med Åkesson senast i dag.

– Jag sa till honom: "Ta den tid du behöver". Ingen tjänar på att han kommer tillbaka för tidigt.

Richard Jomshof har märkt under en längre period att Åkesson mått dåligt.

– Man känner varandra så väl att man ser när någon inte mår bra och är trött. Men han valde att köra på, av ren vilja. Det program han hade i våras var nästan omänskligt: fem-sex torgmöten om dagen under fem veckor. Man behöver inte vara rakteforskare för att förstå att det sliter.

Även det politiska motståndet har slitit, bekräftar han.

– Det tar olika på olika personer. Vissa tar åt sig, andra, som jag, bryr sig inte alls om vad motståndare tycker. Men är man på väg att bli utbränd är det nog svårare att hålla ifrån sig.

I samband med partiets ökade stöd får man nu mer resurser.

– Vi i ledningen har tidigare tvingats ta på oss det andra partier kunnat lägga ut på tjänstemän. Nu håller vi på med en stor omorganisation där vi kommer ha möjlighet att fördela uppgifter och fokusera bättre, säger Jomshof.