Vittnet om attentatet mot moskén

Uppdaterad 2015-01-03 | Publicerad 2015-01-01

Rubriceras som försök till mordbrand

Först såg Anders lågorna framför Uppsalamoskéns entré.

Sen upptäckte han en svartklädd man som kastade en molotovcocktail mot byggnaden.

"Åk hem" och "muslimskit" hann mannen klottra innan han försvann från platsen.

– Jag ringde 112, polisen kom tre minuter senare, men då var han redan borta, berättar Anders för Aftonbladet.

Anders, som egentligen heter någonting annat, hade precis ätit nattamat på en bensinstation i närheten av Uppsalamoskén. På väg hem från nyårsfirandet med några kompisar såg han en man sitta på huk utanför byggnaden. En mindre eld brann framför honom.

– Det såg så konstigt ut, som någon slags ritual, berättar Anders för Aftonbladet.

Han och hans kompisar ropade på mannen, som inte verkade bry sig.

– Vi såg hur han slängde en tegelsten mot ett av fönstren. Sen kastade han iväg en molotovcocktail.

När lågorna slog ut ringde Anders polisen. Mannen gick hastigt från platsen. Polispatrullen som snabbt kom till moskén pratade med Anders och hans kompisar.

– Mannen såg ut att vara i 25-årsålder. Han hade svarta kläder och huva på sig.

Krossat glas och en koran utanför entrén

Bland allt krossat glass överallt utanför byggnaden låg även en koran, islams heliga skrift, enligt Anders. Han säger att han såg polisen plocka upp en bit av en flaska med tyg i. 20 minuter senare, vid sextiden på morgonen anlände de första församlingsmedlemmarna till platsen.

– Det syntes på dem hur ledsna de var, berättar Anders för Aftonbladet.

Under förmiddagen har polisen gjort en teknisk undersökning av platsen.

Lisa Sannervik, Uppsalapolisens presstalesperson, bekräftar att en del fynd har gjorts och att polisen har även pratat med vittnen.

– Inga fynd är ännu analyserade och vittnen har gjort en del intressanta iakttagelser, men jag kan inte säga mer eftersom vi är tidigt i utredningen.

Försök till mordbrand, hets mot folkgrupp och skadegörelse är brottsrubriceringen. Det finns ännu ingen gripen för dådet. Polisen vädjar till alla som har upplysningar om branden att ringa 114 14.

"Folk känner sig inte säkra"

Ingen ska ha befunnit sig i moskén när attacken ägde rum.

– Det är första gången någon försöker sätta eld på byggnaden. Men de har skrivit rasistiska ord tidigare, säger Osman Said.

"Åk hem", är ett budskap som varit återkommande.

Hemskt att vissa tycker så, menar han.

– Själv har jag bott i Sverige i 35 år. Vi har församlingsmedlemmar vars barn och barnbarn är födda här.

Skadorna är ändå begränsande och moskén kommer att vara öppen som vanligt under dagen. Men många i församlingen är rädda, säger Osman Said.

– Du ser vad som händer i Sverige. Ingen kan känna sig säker. Men vi har religionsfrihet i landet och i värsta fall får vi väl be vid polishuset, säger Osman Said.

"Vågar inte berätta för mina barn"

Cherin Awad, jurist som också undervisar i Uppsalamoskén, berättar att hon blev ledsen och rädd när hon hörde om brandattentatet.

– Jag har ännu inte vågat berätta för mina barn, jag brukar ta dem dit, säger hon.

Hon har bott i Uppsala sedan 2003. Precis som Osman Said berättar hon att klotter i form av hakkorks har förekommit med "jämna mellanrum" under åren.

Ett sätt att få stopp på vandaliseringen av moskéerna är att även icke muslimer går ut och kraftigt fördömer. ""Kärleksbombningen" av Eskilstunamoskén dagen efter branden tar hon som ett positivt exempel.

– Solidaritet är det viktigaste. Oavsett om det handlar om islamofobi, antisemitism eller något annat måste alla demokratiskt sinnade människor tydligt visa att de inte accepterar det, säger hon.

"Det är terrordåd"

Omar Mustafa, ordförande i Islamiska Förbundet Sverige är inne på samma spår.

På fredagen planeras manifestationer i Stockholm, Göteborg och Malmö med anledning av moskédåden. Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke, (MP), ansvarig även för trossamfunden, kommer att delta vid demonstrationen i Stockholm.

– Det är viktigt att komma ihåg att varje gång det har varit en attack så har samma moské sedan fått en så kallad kärleksbomb där folk har visat stöd och sympati. Större delen av befolkningen är starkt emot den här typen av attentat och i morgon kommer vi att samla de här goda krafterna, säger Omar Mustafa.

Han riktar dock kritik mot regeringen.

– Jag har inte hört någon kommentar från statsministern än, jag är fundersam huruvida det är ett allvarligt läge för regeringen eller inte. Det är ett allvarligt läge. Regeringen måste vidta åtgärder, säger han till TT.

Senare på torsdagskvällen kom fördömanden från statsministern Stefan Löfven och inrikesminister Anders Ygeman (S).

– Känslan är att det är planerade hatbrott med syfte att skrämma en del av befolkningen. Det är en attack mot religionsfriheten, en attack mot hela samhället och jag kan inte annat än att definiera det som terrordåd, lägger han till.

"Flera moskéattacker"

Den misstänkta mordbrandsförsöket i Uppsala är den tredje moskébranden på en vecka.

Förra torsdagen eldhärjades moskén i Eskilstuna. Vad som ligger bakom är ännu oklart. 

För tre dagar sedan brann det igen i en källarmoské i Eslöv, enligt Skånepolisen rör det sig om ett hatbrott. Nyligen har samma moské utsatts för klotter och fönsterkrossning.

Nattens brand i Uppsala blir sammanlagt den 15:e i raden av vandaliseringan mot svenska moskéer visar en kartläggning som Expo har gjort.