Asylsökande ger inte upp – sitter kvar i bussen

Uppdaterad 2015-01-02 | Publicerad 2014-12-31

Flyktingarna anlände på nyårsaftonen till en flyktingmottagning utanför Östersund men när bussen från Skåne var framme vägrade de gå av. På nyårsdagens morgon uppges de fortfarande sitta kvar i bussen.

– De ljög för oss och sa att vi skulle åka i 40 minuter, i stället körde de i 15 timmar, säger Moaweyh Ramliy, en av flyktingarna på bussen.

En av flyktingarna på bussen Moaweyh Ramliy: ”De ljög för oss”

Det var på nyårsaftonens förmiddag som bussen med runt 40 nyanlända asylsökande flyktingar kom fram till en flyktingmottagning i Grytan, söder om Östersund.

Men när bussen stannade vägrade 30 av dem att gå av.

– De accepterade inte flytten utan de vill tillbaka till Malmö, säger Bengt Stadin, vakthavande befäl på polisen i Jämtland.

Enligt P4 Jämtland sitter ett flertal asylsökande kvar, även om vissa varit inne på boendet i omgångar. Protesten fortsätter.

”Vi vill tillbaka till Malmö”

Polisen ryckte ut från Östersund efter att ansvariga på plats ringt.

– Vi var där och informerade oss om läget men det finns inget vi kan göra åt att de inte vill lämna bussen, säger Bengt Stadin.

– Vi kan inte avhysa dem från bussen. Det måste gå via Kronofogden för att få ett avhysningsförfarande och först då, efter att de bett om hjälp med handräckning, kan vi bistå. Så kan det ju bli, om detta ärende blir långdraget.

Vid 16.30 satt flyktingarna fortfarande kvar i bussen.

– Vi är mellan 25 och 30 stycken här och vi får sova i bussen trots att det är kallt för att dörrarna är öppna, säger 35-årige Moaweyh Ramliy från Palestina.

Han berättar för Aftonbladet att alla flyktingarna trodde de skulle åka en liten bit från flyktingmottagningen i Malmö.

– I stället körde de i 15 timmar. Vi vill inte vara här, vi vill tillbaka till Malmö, säger han.

”Ska försöka hitta en lösning”

Vad som nu kommer att hända med människorna i bussen är oklart.

– Busschauffören ska bo över på hotell och sedan ska han åka i morgon. Vad som händer då får vi se, sade Bengt Stadin på polisen till Aftonbladet under nyårsaftonen.

Migrationsverket uppger att man inte kommer att köra tillbaka någon till Malmö.

– Det här är vad Migrationsverket erbjuder. Hade det funnits ett boende som legat närmare så hade vi valt det i första hand men vi har ett stort tryck på vårt system, säger Fredrik Bengtsson, presschef på myndigheten.

– Vi kommer att försöka hitta en lösning på detta men det innebär inte att vi kommer skjutsa runt några personer.