36 trampades ihjäl under nyårsfirande

Uppdaterad 2015-01-01 | Publicerad 2014-12-31

”Vi trycktes fram och tillbaka i folkmassan”

Falska sedlar utslängda från en byggnad kan vara orsaken till att 36 personer dödades i Shanghai under nyårsfirandet. De trampades eller klämdes ihjäl när människor rusade dit för att plocka upp pengarna.

Det var vid 23.35, lokal tid, som en rusning av något slag inträffade vid ett nyårsfirande vid Chen Yi-torget i Shanghai. 36 personer har dött och 47 personer uppges vara skadade i samband med att mängder av människor samlats på torget för att räkna in nyåret.

Uppgifterna om de falska sedlarna är inte bekräftade officiellt, men de återges av statliga kinesiska medier och vittnen som befann sig i turiststråken vid The Bund när katastrofen inträffade. Enligt dessa uppgifter ska alltså falska sedlar ha slängts ut från en bar eller liknande och detta fick folkmassan att löpa amok.

Bland de omkomna finns 25 kvinnor, de flesta av de 36 döda uppges vara i 20-årsåldern, flera av dem studenter men även några barn.

Kinas presidenten Xi Jinping har begärt en omedelbar utredning av vad som hänt.

”Vi knuffades framåt”

Anhöriga väntar nu på de närliggande sjukhusen för att få rapporter om skadade och dödade. Ett vittne som Shanghai Daily talat med berättar:

”Vi knuffades framåt av en enorm folkmassa bakom oss. Vi ville inte gå fram mot floden framför oss, men vi blev tvungna. Sedan kom en folkmassa framifrån och tryckte oss bakåt så att att vi föll och begravdes bland andra människor.”

Många besöker platsen på nyår

Nyårsfirandet i Shanghai koncentreras till gatan Bund och är en tradition som sträcker sig tre år tillbaka. Inför årets firande ställdes evenemanget, som brukar locka 300 000 människor, in för att underlätta trafikflödet i området. Ett mindre evemang planerades ändå, men det skulle inte vara öppet för allmänheten, skriver South China Morning Post.