Svår höst väntar för den nya regeringen

Uppdaterad 2014-09-17 | Publicerad 2014-09-15

Stefan Löfven.

Valet var bara början.

Nu börjar den långa snåriga vägen för den nya regeringen.

Och med Sverigedemokraterna som vågmästare i den nya riksdagen väntar flera ödesomröstningar under hösten.

15 september

Avgående statsministern Fredrik Reinfeldt (M) lämnar in sin avskedsansökan till talmannen Per Westerberg (M). Talmannen inleder därefter samtal med partiledarna och väntas erbjuda Stefan Löfven (S) att bilda regering.

Regeringsbildning

Stefan Löfven inledde samtal om ett regeringssamarbete med Miljöpartiet redan innan valet, genom att peka ut dem som "naturlig samarbetspartner". Även Vänsterpartiet har nämnts i förhandsspekulationerna, men på måndagen meddelade Stefan Löfven att V inte kommer att sitta med i en S-ledd regering. Nu kommer samtalen att intensifieras och konkretiseras. Ministerposter ska fördelas och motsättningar i en rad avgörande frågor måste lösas. Särskilt hårda lär förhandlingar bli med vänsterledaren Jonas Sjöstedt om Stefan Löfven ska kunna säkerställa stöd från V utan att erbjuda en regeringsplats i utbyte.

29 september: Talmansval

Den nyvalda riksdagen samlas för första gången och väljer en ny talman.

30 september: Riksmötets öppnande

Första tillfället för talmannen att föreslå Stefan Löfven som statsminister.

2 oktober: Statsministerval

Första tillfället för riksdagen att rösta om den statsministerkandidat som talmannen presenterat och det första av höstens ödesval för en ny S-ledd regering. Om mer än hälften av riksdagsledamöterna säger nej till förslaget är regeringskrisen ett faktum.

3 oktober: Regeringsskifte

Stefan Löfven håller sin regeringsförklaring och presenterar sina ministrar: sannolikt blir det en rätt svag minoritetsregering med bara S och MP som totalt samlar 138 mandat. Samma dag hålls konselj på slottet där den nya regeringen träffar kungen. Allt detta förutsätter dock att Stefan Löfven godkänts av riksdagen som statsminister. Regeringsskiftet kan dessutom komma att senareläggas om förhandlingarna med Miljöpartiet och Vänsterpartiet drar ut på tiden.

4 oktober till 16 november: Budgetförhandlingar

På ett par korta veckor ska de nya de nya regeringspartierna komma överens om en gemensam budget. Förhandlingarna väntas bli extra svåra eftersom S och MP står mycket långt från varandra i en rad centrala frågor som vinster i välfärden, energipolitiken och en rad infrastrukturfrågor.

17 november: Höstbudgeten

Sista dagen för den nya finansministern att lämna in höstbudgeten.

December: Budgetomröstningen

I början av december röstar riksdagen om höstbudgeten, den stora ödesomröstningen för regeringen Löfven. Om Sverigedemokraterna röstar för alliansens gemensamma budgetförslag kommer den nya S-ledda regeringen inte att kunna få igenom sin budget och är därmed i praktiken helt maktlös. Då blir det regeringskris. Antingen får då talmannen utse en ny statsministerkandidat eller också utlyses nyval.

Så röstade Sverige -
grafik