Spårvagn välte i London – sju döda

Uppdaterad 2016-11-10 | Publicerad 2016-11-09

20 personer ligger på intensiven

Sju personer har dött i en svår spårvagnsolycka i södra London.

Tåget spårade ur och välte i en kurva och över 50 personer skadades – varav åtminstone 20 får intensivvård.

Spårvagnen ska ha färdats i en ”betydligt högre hastighet än tillåtet” och föraren har gripits.

Spårvagnen spårade ur i Croydon, i södra London, vid 07-tiden på morgonen svensk tid. Fem personer rapporterades då sitta fast inuti.

– Brandmän har frigjort ett antal personer och två personer sitter fortfarande fast, säger Joe Kenny vid räddningstjänsten till BBC vid 11-tiden.

Flera timmar senare rapporterades att minst sju personer dött i olyckan. Dessutom skadades över 50 personer och runt 20 av dem uppges få intensivvård.

Över 70 brandmän på plats

Olyckan inträffade vid en tunnel och åtminstone en vagn hamnade på sidan utanför. Ett vittne säger till BBC att människor bärs bort på bårer. Bilder från den intilliggande hållplatsen visar en stor räddningsinsats med 70 brandmän och flera ambulanshelikoptrar.

Ett större område har spärrats av och Londonpolisen beskriver händelsen som allvarlig.

– Det hände i en skarp kurva när det närmar sig Sandilands-hållplatsen, säger vittnet James Long till Evening Standard.

– Jag har aldrig sett så många utryckningar till en och samma händelse.

Orsaken till olyckan är ännu inte känd – men utredare som varit på platsen sa vid 18-tiden att tåget färdats i en ”betydligt högre hastighet än tillåtet”.
Under eftermiddagen grep polisen en person och enligt brittiska medier var det spårvagnens förare. Misstankar finns om att denne kan ha somnat.

Kvinna på tåget ringde sin man

En orolig man som kommit till olycksplatsen berättar för lokaltidningen Croydon Advertiser att hans fru ringt honom inifrån tåget. Hon sa att hon ”inte kan komma upp”.

Londons borgmästare Sadiq Khan säger till BBC att hans tankar går till alla inblandade:

– Jag står i kontakt med blåljusmyndigheterna och TFL (kollektivtrafiken), som arbetar extremt hårt för att få situationen under kontroll och behandla de som har skadats.

Följ ämnen i artikeln