Migrationsverket: Curlade 80-talister gör oss ineffektiva

Publicerad 2016-08-26

Migrationsverket har rasat i effektivitet.

I en internrapport skyller man problemen på ”curlade 80-talister” som beskrivs som långsamma och alldeles för empatiska.

– Många i personalen känner sig stötta och kränkta. De måste få en ursäkt, säger Sofia Johansson, presstalesperson på fackförbundet ST.

Migrationsverkets ineffektivitetsproblem beskrivs i en intern revisionsrapport som Sydsvenskan och SVT Nyheter tagit del av.

På 90-talet fattade en handläggare tre beslut per vecka – nu är man nere i ett per vecka. Enligt rapporten, där 34 chefer och andra medarbetare intervjuats, beror ineffektiviteten bland annat på ett stort antal nyanställda personer födda på 80-talet.

”Myndigheten har numera de så kallade curling-föräldrarnas barnkullar i rullorna. Vi har med andra ord anställda som vant sig vid att bli skjutsade hit och dit och få allt de pekar på”, står det i rapporten enligt SVT.

”En ny kaffelattekultur”

Enligt rapporten präglas Migrationsverket av ”en ny kaffelattekultur”. ”Vissa handläggare bjuder numera ofta på kaffe och lägger inledande tid på att skapa trivsel i stället för att genast gå in i utredningsrummet och i utredningssituationen”.

Rapportförfattarna skriver, enligt Sydsvenskan, att 80-talisterna vill ha snabba förändringar och att karriären ska gå fort, ”annars tröttnar de”. De känner sig inte sedda och lägger ofta mer vikt vid mänskliga rättigheter i stället för att sätta juridiken i fokus. Handläggare vägrar fatta avvisningsbeslut eftersom ”empatin går för långt” och ”beslutsångesten blir dem övermäktig”.

– Jag blir så frustrerad, provocerad och kränkt. Vi nyanställda 80-talister är inte slöa. Tvärtom. Det är vi som sett till att Migrationsverket fungerar överhuvudtaget.  Det är överlag kaos inom myndigheten och stor press på att leverera. Man förväntas jobba 25-40 timmars övertid i månaden på min avdelning och fatta väldigt många beslut. Det handlar inte om kvalitet och att fatta bra beslut utan det är ren pinnjakt, säger en asylhandläggare som Aftonbladet pratat med.

”Rapporten är oseriös”

Fackförbundet ST kräver att Migrationsverkets ledning ber sin personal om ursäkt.

– Det här är att gå över gränsen. Så här pratar man inte om sin personal, säger Sofia Johansson.

– Det är personalen som har burit upp hela myndigheten under en tid när det varit näst intill kaos när det gäller hur många nyanlända som kommit. Många i personalen känner sig uppgivna och tycker inte att ledningen ser deras kapacitet.

Sofia Johansson kallar rapporten ”osaklig” och ”förvånande”.

– Man säger att man inte behöver lägga lika mycket på rättssäkerheten som man gör i dag. Det är helt orimligt. Man måste göra kvalitativt rätt, annars kan man inte hålla på med myndighetsutövning. Den här rapporten är oseriös, säger hon.

”Inget vi som myndighet står för”

Mikael Ribbenvik, operativ chef på Migrationsverket, är starkt kritisk till rapporten.

– Det är förolämpande att beskriva en grupp medarbetare på det här sättet. Det är inget vi som myndighet står för, säger han.

Tänker ni be personalen om ursäkt?

– Man måste se skillnad på internrevisionen och myndighetsledningen. Det är orimligt att be om ursäkt för någon annans åsikt. Särskilt när man inte delar den.

Tycker du att det ligger något i det som står i rapporten?

– Nej. När det gäller effektivitet i processerna så jobbar vi med det. Vi kraftsamlar kring asylprövningen. Men rapporten har helt missat de framsteg man gjort. I januari avgjordes drygt 4 000 ärenden, nu i juli avgjordes nästan 10 000. Så folk jobbar. De jobbar hårt. Och det stämmer inte att en generation har en viss egenskap, säger Mikael Ribbenvik.

– Revisionen använder anekdoter för att leda en slutsats: att man ska sänka kvalitetstänket och gå tillbaka till pinnjakt. Vi delar inte alls den åsikten som revisionen kommer med.