Könskrig – i FN

Uppdaterad 2016-10-03 | Publicerad 2016-09-14

Snart avgår FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon.

Pressen är stor på organisationen att utse en kvinnlig efterträdare – men det ser man inte ut att lyckas med.

– Jag hade hoppats att denna ensidiga manliga könskvotering nu skulle vara på upphällningen, säger Lena Ag, generalsekreterare för Kvinna till Kvinna.

I december avgår FN:s Ban Ki-Moon som generalsekreterare för FN. Att den sargade organisationen behöver reformeras och återfå förtroendet är i princip alla överens om. Många är även överens om det borde vara en kvinna som axlar posten som generalsekreterare, kallat "världens mest omöjliga jobb".

Bland annat har 60 medlemsstater skrivit under ett upprop som kräver att den nionde generalsekreteraren i FN:s historia blir en kvinna. Även Ban Ki-Moon har uttryckt den önskan.

– Det finns många framstående och eminenta kvinnliga ledare i regeringar och andra organisationer... Det finns inget skäl till varför det inte ska vara så i FN, har han tidigare sagt.

Lena Ag, generalsekreterare på organisationen Kvinna till Kvinna, som jobbar i en rad FN-projekt, håller med.

– För FN har frågan om representativitet varit viktig när generalsekreteraren har utsetts, men då har det alltid handlat om varifrån kandidaterna kommer, vilka världsdelar och länder till exempel. Stenhård könskvotering har hittills gällt. Alla FN:s tidigare generalsekreterare har varit män trots att hälften av jordens befolkning är kvinnor, säger hon till Aftonbladet.

Aftonbladet
Utrikes

Det började också lovande. Av 12 kandidater till posten, som av FN-tradition den här gången ska gå till en europé, var sex stycken kvinnor. Men sedan började voteringarna.

Resultatet efter den första omröstningen var nedslående för dem som vill se en kvinnlig kandidat, då endast ett av de fem toppnamnen – bulgariska Irina Bokova – var kvinna.

Knepig process

Processen för att välja fram generalsekreterare är minst sagt speciell. Först genomförs ett antal så kallade "straw polls", där de 15 medlemmarna i säkerhetsrådet röstar anonymt på kandidaterna. Röstningen går till så att länderna antingen "uppmuntrar", "nedslår" eller har "ingen åsikt" om kandidaternas fortsatta kandidatur.

Detta för att man på ett tidigt stadium ska sålla bort de som riskerar att få ett veto* mot sig.

Feminist hoppade av

Minst röster fick kroatiska Vesna Pusic, som profilerat sig hårt för hbtq-personers rättigheter och var den enda av kandidaterna som kallar sig feminist. Hon drog genast tillbaka sin kandidatur. Även förhandsfavoriten Helen Clark, Nya Zeelands första kvinnliga premiärminister som tillsatte fler kvinnor i ledande positioner än någon tidigare premiärminister, fick sämre reslutat än väntat.

Resultaten i de fyra första omröstningarna. Siffrorna avser "uppmuntra"-"nedslå"-"ingen åsikt". Källa: Humanosphere

”Diskriminering”

I topp hittades istället portugisen Antonio Guterres. Sedan dess har ytterligare tre "straw polls" hållits (en femte sker den 26 september) – och Guterres fortsätter att vara storfavorit.

"Det här visar den fortsatta diskrimineringen mot de här högkvalificerade kvinnorna och bekräftar att kvinnor mäts med en annan måttstock och behöver hålla en högre standard än män”, skrev Campaign to Elect a Woman UN Secretary General, en organisation ledd av en rad akademiker, diplomater och före detta Nobelpristagare.

Etablissemangskandidat

Guterres är tidigare chef för flyktingorganet UNHCR, som hyllats för sitt arbete under flyktingkrisen. Han har även varit premiärminister i Portugal och ordförande för Europarådet. Med andra ord är han en "etablissemangskandidat", något som uppenbarligen premieras i FN – en stark kontrast till den framgång som anti-etablissemangskandidater som Donald Trump, Marine Le Pen och Jimmie Åkesson åtnjuter världen över.

Män väljer män

FN är en extremt mansdominerad arena. Endast en av säkerhetsrådets 15 ambassadörer, USA:s Samantha Powers, är kvinna.

– Jag hade hoppats att denna ensidiga manliga könskvotering nu skulle vara på upphällningen. Att den tidigare manliga dominansen skulle få ge vika för en bredare syn på vilka kompetenser och erfarenheter som är värdefulla på denna post, säger Lena Ag.

#heforshe?

Guterres har sagt att han är en ivrig anhängare av jämställdhet och att han, om han väljs, kommer att ta fram en handlingsplan för att öka jämställdheten inom organisationen. Även Ban Ki-Moon har gjort vissa insatser för jämställdhet, som den globala kampanjen #heforshe, där män uppmanas att ge plats åt kvinnor.

Huruvida det även gäller FN själva återstår att se.