Flera tunga namn kräver ”haverikommission” mot porren

Uppdaterad 2016-10-18 | Publicerad 2016-10-15

En ”haverikommission” behövs för att sätta stopp för porrens spridning på nätet och dess skadeverkningar.

Det skriver representanter för ett 20-tal organisationer och partier samt psykologer i en debattartikel som publiceras i Dagens Nyheter på fredagskvällen.

– Porren blir grövre och grövre och det är barn som nås av det här. En haverikommission skulle kunna komma fram till hur och på vilket sätt man stoppar det, säger Carina Ohlsson, ordförande S-kvinnor och en av de som skrivit under artikeln.

Genomsnittsåldern för när pojkar börjar titta på porr är 11,5 år. Men ”att porr är lika med sex är den ultimata lögnen och porrindustrins största seger”, skriver artikelförfattarna på DN Debatt, och menar att det är ett stort svek från vuxenvärlden att barn och ungdomar lämnas ensamma i vad de kallar en ”parallellvärld”.

I debattartikeln, som undertecknats av bland annat Beatrice Ask (M), riksdagsledamot och ordförande i justitieutskottett, Ida Östensson, grundare stiftelsen ”Make equal”, programledaren Musse Hasselvall, Mikael Thörn, huvudsekreterare för en utredning om mäns våld mot kvinnor, och Carina Ohlsson, ordförande S-kvinnor, kräver man att en haverikommission ska granska porrens lättillgänglighet och skadeverkningar.

”Spridningen av porr har ökat lavinartat under flera decennier, framför allt på internet, samtidigt som porren blivit alltmer våldsam. Vetenskapliga studier visar att pornografin utgör katalysator och inspiration till mäns sexuella aggressioner”, står det att läsa.

”Behöver stoppa att övergrepp visas”

Carina Ohlsson säger till Aftonbladet att en haverikommision behövs då porren har blivit grövre och grövre och numera är väldigt lättillgänglig. ”Dagens porr finns tillgänglig i allas mobiler, paddor och datorer dygnet runt”, endast ett klick bort, heter det i debattartikeln.

– Man kan googla på vanliga saker som ”bröst” och komma direkt in på grova porrfilmer. Undersökningar har sett att det är barn som möts av detta. Därför behöver man en haverikommisson för att se hur man kan reglera detta och stoppa att övergrepp visas, säger Ohlsson.

Artikelförfattarna slår även fast att ”porr är en mångmiljardindustri som samarbetar med multinationella storföretag för att kunna fortsätta prångla ut kvinnoförakt och rasism”. Vilket de menar går rakt emot samhälleliga värderingar och ideal om jämställdhet och människor lika värde.

– Det handlar ju inte bara om sex utan också om övergrepp och hemskheter. Det är också en kraftig maktobalans i det, med kvinnor som utsätts hela tiden, säger Carina Ohlsson.

Följ ämnen i artikeln