Rekordtidiga algblomningen kan nå Sveriges kust nu

Publicerad 2016-06-30

Algblomning förstör badstränderna.

Algblomningen i Östersjön är rekordtidig.

Under de närmaste dagarna kan blomningen nå den svenska kusten vid Gotland och Stockholms skärgård.

– Prognoserna ser illavarslande ut, säger Håkan Wirtén, generalsekreterare för Världsnaturfonden.

Badsugen? Nu är det läge att se upp innan du hoppar i.

Algblomningen, som pågått ute till havs i Östersjön i flera veckor, är nämligen på väg till kusten.

Enligt Lennart Gladh, Östersjöexpert på Världsnaturfonden, väntas blomningen nå Gotland och Stockholms skärgård i närtid.

– Förutsättningarna finns. Det handlar bara om att vädret ska vara gynnsamt för algblomningen. Blir det lugnt och varmt kan den slå till var som helst, säger han.

Molnen skymmer sikten

Men om det blir något massivt algangrepp mot kusten under de närmaste dagarna är oklart. Och det är molnens fel.

– Det ligger ett stort molntäcke över Östersjön. Så det går inte att se något på de satellitbilder som finns nu, säger Christina Berglind, marinbiolog på Informationscentralen för egentliga Östersjön, som bevakar algsituationen.

– Vi kan inte säga med säkerhet att den kommer till kusten i veckan. Det beror helt på hur det blåser.

Börjat tidigt

Redan för ungefär tre veckor sedan kom rapporter om att algblomningen startat i Östersjön. Det är den tidigaste blomningen sedan SMHI började göra mätningar 2002.

– Det är väldigt tidigt. Normalt sett ser vi bara svaga tecken på algblomning kring midsommar. Kulmen brukar komma mot slutet av juli, eller i månadsskiftet juli/augusti, säger Jörgen Öberg, oceanograf på SMHI.

Det som gjort algerna så ivriga är den varma försommaren.

– I maj och i början av juni hade vi några riktiga högsommarveckor. Det gjorde att mycket växtlighet blev tidig. Syrén och fläder har ju redan blommat över på många ställen, till exempel. Det är samma faktorer som styr där.

Kan vara farligt

Vissa av de blommande algarterna är giftiga.

– För att man ska få en förgiftningsreaktion krävs att man sväljer vatten. Det gör ju inte badande människor i någon stor utsträckning. Men för hundar och katter som kan dricka mycket så kan det bli farligt. Det finns några fall där hundar har dött efter att ha druckit vatten under algblomningen, säger Jörgen Öberg.

Lennart Gladh på Världsnaturfonden oroas dock mer av algblomningens konsekvenser för miljön.

– Grundproblemet är när algerna dör och sjunker till botten. Då blir det syrefritt där vilket förvärrar problemet med döda havsbottnar, säger han.

Utsläpp från jordbruket är en av de viktigaste orsakerna bakom den ökande algblomningen, enligt Världsnatursfonden. 

– Tyvärr ser prognosen för fortsatt eller ökad algblomning illavarslande ut och läckaget från jordbruket runt Östersjön minskar inte i dagsläget, säger Håkan Wirtén, Världsnaturfondens generalsekreterare, i en kommentar.

Följ ämnen i artikeln