3,5 miljoner: Vi vill rösta igen

Uppdaterad 2016-07-13 | Publicerad 2016-06-25

Efter Brexit-omröstningen kräver britterna nu en andra folkomröstning om EU-medlemskapet.

Över 3,5 miljoner har nu skrivit på den vitt spridda namninsamlingen.

Samtidigt pågår protester på Londons gator.

”Jag är inte britt, jag är europé”, står det att läsa på en demonstrants skylt.

I fredags morse vaknade Storbritannien upp till en helt ny verklighet, sedan britterna röstat för att lämna EU. Vad ett utträde ur unionen kommer att innebär för landet och för den europeiska gemenskapen vet ingen riktigt just nu.

Delat Storbritannien

Det var med knapp marginal som lämna-sidan vann folkomröstningen om ett fortsatt brittiskt EU-medlemskap. 48,1 procent av de röstande ville stanna kvar i unionen.

Och klart står att brexit delar britterna.

Vissa av dem gör nu allt för att förhindra sakernas tillstånd.

Så stort intresse att sajten kraschade

Dagen efter valresultatet startades en namninsamling med kravet på en andra folkomröstning om EU-medlemskapet. Det officiella valdeltagandet var 72,2 procent – för lågt, tycker de som skrivit på kravet för en andra omröstning.

För att det brittiska underhuset ska ta upp frågan för debatt krävs över 100 000 underskrifter, vilket nåddes på bara några timmar.

Labourledaren: ”Vi får acceptera beslutet”

Parlamentets hemsida, där namninsamlingen har publicerats, kraschade på fredagskvällen på grund av det hårda trycket, rapporterade brittiska The Independent.

Men trots det stora intresset för namninsamlingen har en andra EU-omröstning uteslutits av Labourledaren Jeremy Corbyn.

– Folkomröstningen har redan varit, ett beslut har tagits, jag tror vi får acceptera det beslutet och jobba på vår relation med Europa i framtiden, säger han.

Och de senaste dagarna  har länken till namninsamlingen spritts som en löpeld över nätet.

Under gårdagen hade två miljoner britter skrivit på. På söndagskvällen hade antalet underskrifter nått över 3,5 miljoner.

Den digitala namninsamlingen har nu kommit att bli den största i brittisk historia, skriver The Mirror. Samtidigt utreder brittiska underhusets utskott för namninsamling påståenden om att den hackats.

Tiotusentals underskrifter tros nämligen komma från Vatikanen och Nordkorea. Under söndagen togs 77 000 falska namnunderskrifter bort, meddelar man via Twitter.

Samma dag sa parlamentsledamoten Helen Jones, ordförande för utskottet, att det är tydligt att namninsamlingen är väldigt viktig för ett stort antal personer och att de kommer att överväga frågan under ett möte i nästa vecka.

”Och vi kommer att bestämma huruvida vi ska ta upp den för debatt eller inte. Det innebär inte att utskottet kommer bestämma om man håller med namninsamlingen eller inte – bara huruvida den ska debateras eller inte”‚ säger Jones i ett uttalande.

Demonstrant: ”jag är europé”

Samtidigt har det utbrutit stora protester på Londons gator. Demonstranter viftar med eu-flaggor, håller upp skyltar med texten ”ja till EU” och hävdar att den äldre generationen ”stulit deras framtid”, skriver lokala medier.

”Vila i frid EU”, ”jag lämnar inte” och ”jag är inte britt, jag är europé”, stod det på flera andra skyltar som demonstranterna under lördagen tagit med sig utanför parlamentet i London.

Även under söndagen fortsatte protesterna i huvudstaden utanför parlamentet.