Över 400 svenskar i läckta dokumenten

Uppdaterad 2016-04-14 | Publicerad 2016-04-04

Nordea är en av de värsta bankerna i Panamaskandalen.

Sammanlagt finns 400–500 svenska personer och bolag i de läckta dokumenten, avslöjar SVT:s reporter Joachim Dyfvermark för Aftonbladet.

– Det är allt från egen­företagare till närings­livets absoluta toppar, ­säger han.

SVT har under en längre tid jobbat med reportar från den internationella organisationen för undersökande journalister, ICIJ, med vad som kallas historiens största läcka.

Sammanlagt 11,5 miljoner dokument avslöjar hur advokatbyrån Mossack Fonseca i Panama har hjälpt allt från presidenter till sportprofiler, knarkmaffia och vanliga förmögna medborgare att gömma enorma summor pengar genom att skapa brevlådeföretag i skatteparadis.

Nordea pekas ut som en av de mest aktiva bankerna i världen när det gäller att erbjuda sina rikaste kunder att skapa brevlådeföretag för att undvika skatt.

Enligt Uppdrag Gransknings reporter Joachim Dyfvermark förekommer den svenska storbanken i över 10 000 dokument.

– Totalt sett räknar vi på att Nordea är eller har varit aktiv mellanhand till mellan 300 och 400 brevlådeföretag. Nordea kommer på elfte plats av alla cirka 14 000 banker i databasen, säger han.

– Databasen går till december 2015 och där har man fortfarande runt 100 brevlådeföretag som Nordea står som förmedlare av. Med den siffran är man sjätte största bank i databasen.

Hävdar att man slutat

Nordea hävdar att man sedan 2009 slutat med all verksamhet som inte skulle klara en granskning i dagsljus.

– Fram till 2009 hade vi vissa regler som då modifierades för att följa de regler som finns när det gäller den här typen av affärer. Det gjorde att vi tappade vissa kunder, som inte ville vara med på att vi var så tydliga, har Magnus Nelin, presschef på Nordea, sagt till Aftonbladet.

– Det är en successiv nedtrappning som görs över tid. Det kan fortfarande finnas vissa situationer där det kan vara acceptabelt med en sådan här typ av off shore-lösning. Men däremot gäller det att man följer de regler som finns och betalar de skatter som finns i de här länderna.

Att Nordea trappat ner stämmer inte, enligt Dyfvermark.

– Det är rent dravel. 2010, 2011 och 2012 fortsatte man bedriva verksamhet med oförändrad aktivitet, säger han.

– Att Nordea är världens sjätte mest aktiva bank i databasen visar på att det de säger inte stämmer.

Är det Nordea gjort olagligt?

– Det är upp till Skatteverket och Finansinspektionen att titta på, säger Joachim Dyfvermark.

Ytterligare några svenska banker förekommer i Panama-dokumenten. Men ingen kommer i närheten av Nordeas 10 902 träffar.

– SEB särskiljer sig åt andra hållet, där finns 47 träffar. Vi ser inte att de är någon aktiv förmedlare av off shore-bolag. Handelsbanken har 576 träffar, Swedbank 764 träffar, Carnegie 162 träffar, Banque Invik 216 träffar och Banque Öhman 127 träffar, säger Joachim Dyfvermark.

Sammanlagt har Uppdrag Granskning hittat mellan 400 och 500 svenska personer och bolag i Panama-dokumenten.

– Det är allt ifrån egenföretagare till näringslivets absoluta toppar. I vissa fall kan det handla om legal skatteplanering. Men det finns väldigt få skäl till att ha ett blufföretag i skatteparadis om man inte vill syssla med skatteplanering eller penningtvätt, säger Joachim Dyfvermark.

Det här är Panamadokumenten

  Läckan beskrivs som en av historiens största. 2,6 terrabyte med data har överlämnats av en anonym källa. Sammanlagt rör det sig om 11,5 miljoner dokument, enligt Süddeutsche Zeitung.

  De senaste 12 månaderna har omkring 400 journalister från över 80 länder gått igenom dokumenten.

  Materialet kommer från advokatbyrån Mossack Fonseca i Panama som säljer anonyma offshore-bolag. I läckan finns information om runt 214 000 företag.

(TT)