Tittarna har hjälpt polisen i över 120 fall

Publicerad 2016-04-25

Mer än en gång i veckan har Brottscentralen hjälpt polisen till genombrott i svårlösta fall. Nu firar vi 400 program och genomslag i över 120 utredningar.

– Vi har fått oerhört stor hjälp, säger Fredrik Wallén, kommissarie på polisens kommunikationsavdelning.

Bland de mest uppmärksammade fallet har bland annat en torped och flera blottare åkt fast efter en efterlysning i Brottscentralen.

En man följer efter en kvinna in i hissen i Bredäng i maj 2014. Efter att ha tittat på hennes ID-kort huggar han henne i magen så att inälvorna ramlar ut. Kvinnan överlever mirakulöst attacken, men polisens jakt efter hennes angripare går trögt. Tills polisen går ut med övervakningsbilder i Brottscentralen. Efter tips från tittare kan polisen identifiera en medhjälpare till gärningsmannen och senare även gärningsmannen. Under utredningen uppdagas det att kvinnas exman lejt en torped för att mörda henne på vad som skulle bli deras fjärde bröllopsdag.

Exmannen dömdes till fem års fängelse och torpeden dömdes till sju års fängelse och utvisning. Det här är en av de drygt 120 utredningar som Brottscentralen hjälpt polisen till genombrott i.

– Det är många gånger det har ringt personer till 114 14 för att lämna tips och sagt att de sett en efterlysning på Brottscentralen, säger Fredrik Wallén, kommissarie på polisens kommunikationsavdelning.

Miljontals visningar

Polisen har under de 400 programmet gått ut med efterlysningar i såväl mordutredningar som övervakningsbilder misstänkta ficktjuvar. Ett av Brottscentralens mest uppmärksammade inslag, handlade om en man som misshandlade en småbarnsmamma inför hennes barn, på tunnelbanestationen i Gamla stan. Över fyra miljoner personer såg det inslaget.

– Brottscentralen uppmärksammar en vardags- och samhällsproblematik och där har vi väldigt mycket att säga till om. Det blir en kanal för oss att gå ut med varningar till allmänheten samtidigt som ni fortfarande kan ställa oss på polisen till svars, säger Fredrik Wallén.