Kina bekräftar: Kim Jong-Un på plats

Publicerad 2018-03-28

Det har spekulerats i dagar – men nu bekräftas det från kinesiskt håll att Nordkoreas diktator har varit på plats i Kina.

– Jag har haft framgångsrika samtal med generalsekreterare Xi Jinping om att utveckla relationen mellan de två partierna och länderna, säger Kim Jong-Un, enligt statliga nyhetsbyrån Nya Kina.

Samtidigt uppger ledaren att han är beredd att träffa Donald Trump.

Efter många rykten och spekulationer är det nu bekräftat från kinesiskt håll.

Nordkoreas ledare Kim Jong-Un har varit på plats i Peking och träffat den kinesiska presidenten Xi Jinping.

Det är första gången diktatorn är utomlands sedan han tillträdde 2011.

Ryktena om besöket började florera under måndagen då Runt Diaoyutai State Guesthouse, det Peking-hotell som brukar föredras av utländska dignitärer, spärrades av och polisnärvaron förstärktes.

”Framgångsrika samtal”

Bloomberg rapporterade om träffen, med hänvisning till tre anonyma källor, och japanska Nippon News Network publicerade bilder på ett mystiskt grönt tåg.

Men nu är det alltså slutspekulerat.

Kim Jong-Un ska enligt den statliga kinesiska nyhetsbyrån Nya Kina haft samtal med den kinesiska presidenten som gett mersmak.

– Jag har haft framgångsrika samtal med generalsekreterare Xi Jinping om att utveckla relationen mellan de två partierna och länderna, våra respektive inrikespolitiska situationer, att upprätthålla fred och stabilitet på Koreahalvön, säger Kim Jong-Un.

Vistelsen påbörjades i måndags och ska ha varat fram till onsdagen, rapporterar CNN.

Statliga CCTV visar bilder när Kim Jong-Un anländer tillsammans med sin fru, Si Sol Ju.

Bekräftade möte med Trump

Xi Jinping och Peng Liyuan ska ha välkomnat paret med en bankett. Sedan åt de middag, tittade på konst och pratade.

Xi Jinping säger till Nya Kina att Peking är villiga att samarbeta med Nordkorea för att främja en långsiktig, sund och stabil utveckling av förbindelserna länder emellan. Något som ska gynna båda parter.

Besöket anses vara ett förberedande steg inför Kim Jong-Uns utannonserade träff med USA:s president Donald Trump, ett möte som ska äga rum i maj.

Under Kina-besöket bekräftade Kim Jong-Un att han är beredd att träffa den amerikanska presidenten.

– DRPK är villigt att föra en dialog med USA och hålla ett toppmöte mellan länderna, säger han enligt Nya Kina.

Vita huset: ”Maximal press skapar en passande atmosfär”

Vita husets pressekreterare Sarah Huckabee Sanders säger i ett uttalande att USA informerades om Kims besök på tisdagen.

– Vi ser den här utvecklingen som ytterligare ett bevis på att vår kampanj med maximal press skapar en passande atmosfär för att hålla en dialog med Nordkorea, säger hon enligt CNN.

Följ ämnen i artikeln