Vårdare gav batong till intern: ”Var positiv stämning”

Publicerad 2018-04-12

En kriminalvårdare på Halmstadsanstalten lånade ut sin batong till en intagen – för att ”det var positiv stämning”.

Mannen har även visat upp en bild föreställande en kvinnas underliv, inför kollegor och en annan intagen.

Vårdaren får tio dagars löneavdrag efter att han ”agerat mycket omdömeslöst”.

Mannen arbetar sedan 2012 som kriminalvårdare på anstalten i Halmstad. Han misstänks nu för att ha handlat felaktigt i sin tjänst, då han vid ett tillfälle under hösten 2017 lånade ut sin batong till en fånge.

Händelsen innebär att han har ”utsatt sig själv, sin kollega och övriga klienter för en allvarlig risk”, enligt en personalutredning.

Mannen själv har uppgett att ”det var positiv stämning på avdelningen” när han lånade ut batongen till en intern. Han inser dock att det var ”dumt gjort, men att han inte tänkte så vid tillfället”.

Visade upp bild på kvinnas underliv

I och med sitt beteende konstateras att mannen har brutit mot sitt anställningsavtal.

Kriminalvårdaren i fråga har betett sig olämpligt även vid tidigare tillfällen. Han berättar att han skrivit ut och visat upp en bild på en kvinnas underliv, och detta inför flera kollegor och en intagen.

I personalutredningen framgår det även att mannen har agerat nedlåtande mot andra anställda, fällt nedvärderande kommentarer och har en viss uppfattning om kvinnor – men att ord står mot ord i detta fall.

”Agerade mycket omdömeslöst”

Ärendet överlämnades till personalansvarsnämnden (PAN), som tilldelade mannen disciplinpåföljden tio dagars löneavdrag.

I motiveringen skriver de att mannens samlade misskötsamhet är av allvarlig karaktär:

”Personalansvarsnämnden konstaterar att du agerade mycket omdömeslöst då du visade en bildkarikatyr av sexuell kraktär för några kollegor samt en intagen. Du åsidosatte även säkerheten då du lämnade ifrån dig din batong till en intagen”.

Följ ämnen i artikeln