Pojke till sjukhus – efter pungslag på internatskolan

Uppdaterad 2019-04-09 | Publicerad 2016-09-03

En elev på internatskolan i Sigtuna fick i helgen föras med ambulans till sjukhus.

På den tidigare pennalismdrabbade skolan har en ”lek” med slag på pungen gått för långt.

– Det är fullständigt oacceptabelt, säger Johan Norvell, rektor vid Sigtunaskolan.

Sigtuna humanistiska läroverk.

Ambulans fick med blåljus föra en elev från första ring i gymnasiet till sjukhus i lördags.

Pojken hade slagits i pungen av andra elever och fått så pass allvarliga skador att man fick larma SOS.

– Det har funnits en lek på skolan där pojkarna slår varandra i skrevet. Den ska ha gått ut på att när du går i korridoren eller var som helst så försöker någon annan helt enkelt slå dig i skrevet, säger Johan Norvell, rektor på Sigtunaskolan humanistiska läroverket.

”Har satt stopp”

Han vill inte uppge detaljer om hur det gick till när gymnasieeleven skadades. ”Leken” ska sedan tidigare ha funnits på skolor utomlands och, enligt Johan Norvell.

– Vi har känt till det tidigt. När några killar i årskurs ett tramsade med det här så har vi satt stopp för det omedelbart. Elever, personal och föräldrar är helt informerade och vi har handlat som vi ska göra. Ibland dyker det upp tramsiga pojklekar och då stoppar vi det.

Om man tillkallar ambulans måste det gått för långt?

– När man leker med sådana känsliga delar som testiklarna är det klart att en felaktig träff kan göra väldigt ont, mer ont än vad utövaren menade att åsamka.

De svenska internatskolorna har i många år varit i blåsväder och kritiserats för långgående och djupt rotad pennalism.

För två år sedan dömdes två elever för vållande till kroppsskada efter att ha bränt en annan med strykjärn på Lundsberg och på Sigtuna var fem pojkar ställda inför rätta 2013 i ett uppmärksammat mål. De dömdes för att misshandlat en annan elev på skolan.

– Innan jag började på skolan hade jag skämtat med kompisar om att det skulle vara som i Ondskan... och det var ju ungefär så, sa 17-åringen i rätten.

Tankar till pennalism

Rektor Johan Norvell förstår att kopplingar till tidigare pennalism görs när elever på nytt skadas av andra.

– Även jag måste tänka sådana tankar och gör det alltid. Men jag upplever det inte som att det har något med något gammal system att göra eller är en internatkopplad fråga, säger han.

Pojken som fick föras med ambulans till sjukhus ska inte ha skadats allvarligt, enligt Johan Norvell.

Någon polisanmälan har inte gjorts.

Enligt uppgifter till Aftonbladet är pojken hemmahörande i en annan kommun, som de allra flesta på internatet. Och vid kommunens socialtjänst ska ärendet nu hanteras för att eventuellt drivas vidare.

Vid socialtjänsten vill man inte uttala sig om ärendet.

”Hade blivit tokig”

En uppgiftslämnare till Aftonbladet, arbetande på en kommunal socialtjänst i Sverige, är starkt kritisk till hur ärendet hanterats.

– Man frågar sig hur det är möjligt att barn blir skadade i en miljö där de ska vara skyddade och tryggade. Som förälder hade jag blivit tokig, säger hen.

– Bara vetskapen om att det inte är första gången den här typen av elevuppfostran förekommer på den här typen av internatskola är upprörande.

Enligt Johan Norvell vid Sigtunaskolan ska det inte finnas någon koppling till den gamla tidens pennalism, men understryker att man tar saken seriöst

– Det är ändå viktigt och en allvarlig grej. Det kunde ha fått ofattbara konsekvenser för den enskilde och vi har sagt att det är fullständigt oacceptabelt och det är det viktigaste att det nått fram.

Följ ämnen i artikeln