Kontroversiell SD-man väntas bli nämndeman

Publicerad 2014-03-06

Sverigedemokraten Börje Brandhill väntas i dag utses som nämndeman i Västmanlands tingsrätt.

Tidigare ansåg tingsrätten att den kontroversielle politikern var olämplig för uppdraget.

– Bättrar han sig inte blir han entledigad igen, säger lagmannen Per Kjellsson.

Börje Brandhill.

Kommunfullmäktige i Västerås väntas i dag utse sverigedemokraten Börje Brandhill till nämndeman i Västmanlands tingsrätt.

Det är andra gången under denna mandatperiod som Börje Brandhill får uppdraget. Efter valet 2010 utsågs Börje Brandhill till nämndeman, men sparkades från uppdraget.

– Han entledigades eftersom han inte var kontaktbar. Vi lyckades aldrig att nå honom. Vi försökte ringa honom, vi skickade brev, men vi fick inget svar. Han var bara borta, säger Per Kjellsson, lagman vid Västmanlands tingsrätt.

Tingsrätten bedömde honom som olämplig för uppdraget.

”Minns inga detaljer”

Bakgrunden till dagens utnämning är att sverigedemokraten John Bergström fick lämna sin plats som nämndeman efter att ha uteslutits ur partiet. Per-Inge Ahlbäck (S), ordförande i den kommunala valberedningen, säger att kommunfullmäktige inte kan ta ställning till Börje Brandhills lämplighet.

– Varje parti som representeras i fullmäktige utser sina ledamöter till uppdraget, säger han.

Börje Brandhill, i dag gruppledare för Sverigedemokraterna i Västerås, säger att han inte kan svara på varför han var otillgänglig när tingsrätten försökte nå honom.

– Du det här ligger väl en tre, fyra år bak i tiden. Jag kan omöjligt svara på det. Jag minns inga detaljer.

Du minns inte varför du inte svarade?

– Nej nej, jag har ett gott minne, jag har ett minne som en elefant. Men fyra år tillbaka i tiden, det klarar inte ens jag, säger han.

Kommer du svara när tingsrätten söker dig nu?

– Självfallet.

Kallade flyktingar parasiter

Per Kjellson säger att det inte är hans sak att bedöma vilka som utses som nämndemän, men att han hoppas på bot och bättring.

– Jag kan bara hoppas att de har pratat med honom så att han sköter uppdraget. Annars åker han ut igen.

Börje Brandhill hamnade i blåsväder förra året efter att Aftonbladet avslöjat att han skickat en rasistiskt insändare till VLT 2011. I insändaren beskrev han flyktingar som "snyltare och parasiter".