Så fungerar valet till EU-parlamentet

Uppdaterad 2014-05-12 | Publicerad 2014-05-11

Aftonbladets
valkompass

Söndagen 25 maj röstar svenskarna i valet till EU-parlamentet.

I valet till Europaparlamentet ska EU:s 400 miljoner väljare rösta fram 751 ledamöter. De ska representera oss i EU-parlamentet de kommande fem åren.

EU-parlamentet är med och bestämmer om nya lagar i EU.

EU-länderna har olika antal ledamöter i Europaparlamentet. Hur många ledamöter som kommer från ett land beror på hur stor befolkning landet har. Tyskland, som är det folkrikaste landet i EU, väljer 96 ledamöter. Cypern, Estland, Luxemburg och Malta väljer sex ledamöter, som är det minsta antalet. Sverige representeras av 20 ledamöter.

EU-parlamentet lagstiftar tillsammans med ministerrådet i EU efter att EU-kommissionen har lagt ett förslag. För att hitta en kompromiss förhandlar de med varandra. EU-parlamentet är väljarnas röst och ministerrådet talar för de 28 regeringarna i EU. Reglerna gäller sedan i alla EU-länder.

Ledamöterna i Europaparlamentet debatterar EU-frågor och arbetar fram nya EU-lagar. Varje ledamot är med i en partigrupp. I en partigrupp samlas ledamöter som har liknande åsikter.

I parlamentet sitter ledamöterna samlade i sina partigrupper, och inte utifrån vilket land de kommer. Vänsterpartier sitter till vänster och högerpartier till höger. De gröna och liberala partigrupperna sitter i mitten.

Den 22-25 maj 2014 är det Europaparlamentsval i alla de 28 EU-länderna. I Sverige är det val den 25 maj. Valet går till som ett ”vanligt” val i Sverige. Du får ett röstkort hem i brevlådan och går till din vallokal. Den som vill kan förtidsrösta.

Direkt efter Europaparlamentsvalet räknas alla röster för att avgöra vilka som blivit valda. I juli 2014 samlas EU-parlamentet för första gången för att välja talman och bestämma vem som ska sitta i vilket utskott.

När EU:s stats- och regeringschefer har föreslagit vem som ska bli ordförande för den nya EU-kommissionen ska EU-parlamentet välja den personen. Senare under hösten ska parlamentet godkänna hela den nya EU-kommissionen. EU-kommissionens viktigaste uppgift är att föreslå nya lagar.

Källa: EU-upplysningen.

Aftonbladet

Följ ämnen i artikeln