Jimi var vid liv när läkaren gav dödsbeskedet

Publicerad 2014-04-03

"Jag tänkte: nej nu, jag ska leva!"

Jimi Fritzes släktingar fick dödsdomen och läkarna diskuterade att donera hans organ.

Men 44-åringen var vid liv – och hörde varje ord.

– Jag var en fånge i min egen kropp, säger han.

Jimi Fritze, 44, var på semester med flickvännen i Göteborgs skärgård i juli 2012 när han plötsligt föll ihop.

Ambulanspersonalen konstaterade att han hade fått en hjärnblödning och han kördes till Sahlgrenska.

På sjukhuset gav läkarna sorgbeskedet: Han skulle inte överleva.

Släktingarna kom för att ta farväl och läkarna började diskutera vad de skulle göra med hans organ. Men under hela tiden var Jimi Fritze vid medvetande och hörde vad läkaren sa.

– Jag var en fånge i min egen kropp. Bara synen och hörseln fungerade men jag kunde inte röra mig eller säga någonting. Jag var så drogad på fentanyl att jag inte kunde visa att jag var vid medvetande.

”Först blev jag jätterädd”

Läkaren menade att Jimi hade fått en andra hjärnblödning och att han inte gick att rädda.

– Först blev jag jätterädd och började tänka på vad som händer när vi dör. Finns det ett liv efter döden, sådana saker. Men när jag hörde att han pratade om min lever och mina njurar tänkte jag: nej nu, jag ska leva! säger Jimi.

Efter några dagar kom en annan läkare till sjukhuset för att göra en ytterligare bedömning. Hon tittade på röntgenplåtarna och bedömde att situationen ”inte var så farlig”.

Fentanyl-dosen sänktes och Jimi vaknade upp kort därefter.

– Mina föräldrar hade redan hunnit åka hem för att sörja. När min flickvän ringde hem hörde jag hur min pappa sa i telefonen ”ta hem min son”. De blev så glada, samtidigt var det en väldigt jobbig upplevelse för dem.

Sjukhuset anmält

Han har anmält händelsen till Inspektionen för vård och omsorg, IVO.

– Jag vill inte att flera ska vara med om detta. Varje år drabbas 30 000 svenskar av stroke och jag tror att det finns många andra som varit med om samma sak som jag. Detta får inte hända igen.

Nu går Jimi på regelbunden rehabiliteringsträning på Örebro sjukhus och säger att han kämpar för att ta sig tillbaka till livet.

– Jag mår sådär, men jag fokuserar på träningen, det är allt jag tänker på. Samtidigt vill jag göra människor uppmärksamma på risken för att drabbas av stroke, säger Jimi.

– Alla borde investera i en blodtrycksmätare, det kostar bara 700 kronor och kan rädda liv.