Sachs gör slut med sina demoner

Publicerad 2013-08-07

Daniel Sachs

Daniel Sachs. Ännu en supermänniska som skryter om sin framgång?

Glöm det.

Hans sommarprogram är ett vackert försvarstal till alla människors rätt att vara sig själva.

Behöver en sommarvärd berätta hela sin framgångshistoria från a till ö? Bara om man inte har mer att säga och fylla ut programmet med.

Affärsmannen Daniel Sachs är raka motsatsen. Okej, han drar storyn om hur hans farfars farfar lockades till Sverige, blev testamenterad av sin mentor och ärvde en hel affärsrörelse som senare kom att lägga grunden för NK i Stockholm.

Men allting hänger ihop. Han berättar om hur hans förfäders judiska arv har präglat honom och gett honom en förståelse för hur vi människor bemöter varandra.

På ytan har Daniel Sachs en klassisk Hollywoodhistoria. Som lillgammal sexåring blev han mobbad och slagen på skolgården. Det ledde till en extrem längtan efter att bli accepterad och omtyckt. Han var med på allt, även om han inte ville.

Det gav honom också en drivkraft att ta sig framåt. Självklart lyckades han med råge. Men historien slutar inte där.

Nu gör han slut med sina demoner. Slutar att vara duktig inför andra för att istället göra vad han själv känner för.

Daniel Sachs har till exempel insett att politiken inte kan rädda världen. Han menar att kapitalismen måste hjälpa till. Och istället för att vara sitt eget samvetes filantrop arbetar han aktivt för alla människors rätt att definiera sig själva.

”Ingen annan har rätt att beskriva oss enbart utifrån vår historia. Jude, kristen, svensk, direktör. Allt det där döljer komplexiteterna och nyanserna”, säger han.

Och han står upp för kulturen, styrelseordförande för Dramaten som han är.

”Den fria kulturens värde är att den är just fri. Den har kraft att förändra samhället.”

Det kanske låter som en klyscha det också, men det går inte riktigt att sammanfatta programmets finess. Det finns bara ett sätt att göra Daniel Sachs rättvisa:

Lyssna.

Det är fantastiskt.