’Jag kan vara lite taggig i politiken’

Uppdaterad 2014-05-20 | Publicerad 2014-04-22

Nu vill S toppnamn i EU-valet Marita Ulvskog, 62, bryta det konservativa styret i Europa

Marita Ulvskog, 62, vill bryta ett 15-årigt konservativt styre i Europa.

Men för att lyckas måste Socialdemokraternas toppnamn i EU-valet baxa väljarna ur soffan.

– Röstar man inte riskerar man att ge en upplyst elit med egna politiska och ekonomiska intressen väldigt mycket makt, säger hon.

För dagen är Marita Ulvskog klädd i en flammande röd jeansjacka. Den stämmer med ryktet om henne – att hon står långt till vänster i sitt parti.

Ulvskog har varit nästan allt i S, däribland partisekreterare och minister. Men nu är det Bryssel som gäller. Efter fem år som EU-parlamentariker hoppas hon få förnyat förtroende av väljarna den 25 maj. Detta trots att hon sa nej i folkomröstningarna om medlemskapet och euron.

– Det är lite irriterande att så många beslut fattas på EU-nivå och direkt påverkar oss här hemma. Då måste man vara där och ställa sig i vägen för det som är dåligt och driva på det som är viktigt, säger Ulvskog.

”Det är viktigt att rösta”

Många är ointresserade av EU-valet och ni parlamentariker är ganska okända. Kan uppdraget kännas otacksamt?

– Nej, jag tycker inte att det gör något, men om man som väljare tror att Bryssel bara är något som kliar och som man vill bli av med, då är det farligt. Därför att då blir det för många människor som inte använder sin rösträtt i det här valet och då blir det bara någon slags upplyst elit med egna ekonomiska och politiska intressen som får väldigt mycket inflytande och makt. Då måste man tala om för människor att det är så att väldigt många beslut, vare sig man gillar eller ogillar det, fattas i EU-parlamentet och då måste man använda sin rösträtt. Som socialdemokrat är jag bekymrad över att ungefär 60 procent av S-väljarna som nästan alltid röstar på oss i andra val, avstår sin rösträtt i EU-valet. Det betyder att andra grupperingar får alldeles för mycket makt. Nu har det varit 15 år då den konservativa gruppen har varit största grupp i EU, det betyder att de styr alla majoriteter och vi får haka på eller stå emot.

Nu visar opinionsmätningar att S kan ta positionen som största partigrupp i parlamentet. Vad skulle bli största skillnaden?

– Det kommer att bli väldigt stor förändring. Under den ekonomiska krisen var det nödvändigt att vara hård och skapa regelsystem, men att fortsätta åtstramningspolitiken som majoriteten har gjort under de senaste 2,5 åren tar död på allt samhällsliv, all politisk utveckling och det hindrar också efterfrågan av varor och tjänster. Det är farligt för dem som blir arbetslösa och tappar framtidstron, men också för demokratin eftersom partier som har extrema lösningar växer. Som ett exportberoende land har vi i Sverige också ett egenintresse i det här. Får vi inte sälja i Europa så drabbas även vi av ekonomisk kris och arbetslöshet.

”Ingen älskare av EU"

Vad är du själv mest nöjd med så här långt?

– Att vi äntligen kommit en bit på vägen när det gäller att återta de fackliga rättigheterna och att hejda den sociala dumpningen där man utnyttjar människor som är desperata. Men också att vi skärpt kraven för koldioxidutsläpp och andel förnybar energi. Jag har varit S-gruppens förhandlare i klimatfrågor, inledningsvis var det ganska mycket konflikter.

Vad vill du göra framåt?

– Det jag har jobbat väldigt mycket med är klimatpolitiken. Jag är ingen oerhörd älskare av EU så jag har jobbat med sådant som vi inte kan lösa på egen hand. Även om vi var världsbäst på klimatpolitiken i Sverige, vilket vi tyvärr inte är, så skulle det ändå inte räcka. Det är ett arbete jag gärna vill fortsätta med.

S-ledaren Stefan Löfven brukar prata om att EU-valet måste handla mer om de 26 miljoner som är arbetslösa. Vad säger du om det?

– Ja vi måste investera på allvar i sådant som det inte investerats i på lång tid, behoven är enorma. Det är en förutsättning för fler jobb och tillväxt. Det handlar om allt ifrån infrastruktur, att använda våra energitillgångar mer effektivt men också att modernisera och bygga ut och utveckla.

"Kan nog vara besvärlig"

Du fick en gång en mandarin med taggar på, som en beskrivning av dig. Är det en rättvisande bild?

Ulvskog skrattar och försöker komma ihåg vem som gav henne frukten, men minns bara att det var "någon godhjärtad".

– Jag är inte rädd för konflikter, men jag kan nog vara besvärlig när jag har bestämt mig, men annars är jag ganska social och lättsam. Det är i det politiska uppdraget jag kan vara lite taggig.

S-ledaren Stefan Löfven hoppas få bilda regering i höst. Vill du bli minister igen om han ringer?

– Det kommer han inte att göra, han kommer ta in en helt ny generation. Det finns så många sätt att ta vara på erfarenhet. Jag sitter till exempel i partistyrelsen och verkställande utskottet. Däremot hoppas jag få förnyat förtroende av väljarna för fem år till i parlamentet.

Vinner ni riksdagsvalet?

– Det finns inga garantier, men det finns en stark opinion för de värderingar som vårt samhälle har byggts på. Många känner att något håller på att gå sönder i Sverige och att vi måste laga det.

Det sägs att du är en hurtbulle som springer maraton?

– Jag springer, men maraton, nej. Mest blir det 5-8 kilometer. Däremot brukar jag träna till halvmaran, men det kommer oftast något annat emellan.

Berätta något om dig själv som få vet om?

– Jag hoppas att de flesta inte vet så mycket om mig, jag vill inte vika ut mig så mycket. Men vad ska det vara för något?

Kanske att jag gärna går på operan ibland. Och film, jag gillar film, eller det gör hela familjen. Jag har många favoriter. Det började i tonåren i Luleå då Stefan Jarl och Jan Lindqvist kom med "De kallar oss mods" och fortsatte med filmer där det var både samhällsuppror och konst, men jag kan lika gärna njuta av en riktigt skön skitfilm på tv, det är avkopplande.

AFTONBLADET MÖTER TOPPKANDIDATERNA: Det här är Marita Ulvskog

Namn: Marita Ulvskog

Ålder: 62

Yrke: EU-parlamentariker sedan snart fem år. Varit minister, riksdagsledamot, partisekreterare, chefredaktör med mera. Är i grunden journalist.

Bor: Solna

Familj: Mats och två döttrar. Katt, marsvin, kaninen har vi tvingats lämna bort på grund av allergi.

Inkomst: Jag får ut ungefär 40 000 i månaden efter skatter. (Som EU-parlamentariker tjänar man 70 500 kronor i månaden, cirka 55 000 kronor efter EU-skatt. Därefter dras också svensk skatt. Man har dessutom rätt till 40 000 kronor i ersättning för resor och kontorskostnader.)

Favoritplats i Europa: Svenska fjäll och skärgård.

Språk jag talar: Engelska, tyska, franska (de senare med stor möda).

Ställen jag bott på: Luleå, Stockholm, Kiruna, Falun.

Favoritmatland: Grekland, Italien.

Det här är europeiskt för mig: Att vi är 28 länder och 24 olika språk, bara i EU. Att vi är så oerhört olika och samtidigt har stora likheter tycker jag är europeiskt. Det går inte att jämföra med USA som är något helt annat.

Därför ska du rösta på mig: Erfaren, orädd i ett parlament där högern varit störst i femton år men där vi - som näst störst - nu kan få ett maktskifte!

#JAGSKARÖSTA

Med start i dag möter Aftonbladets reportrar Anette Holmqvist, Pär Karlsson, Lisa Röstlund och Josefin Karlsson partiernas toppkandidater till EU-parlamentet.

21 maj möts kandidaterna i en direktsänd debatt i Aftonbladet TV.

Följ ämnen i artikeln