"Det finns för få äldreboenden i Sverige" 

Publicerad 2013-09-26

Mer än en femtedel av landets kommuner kan inte hjälpa sina äldre

En 84-årig kvinna har hoppat från balkongen i Stenungsund efter ett möte med kommunen då det diskuterades om hon skulle få bo tillsammans med sin make på ett äldreboende.

- Kommunen måste följa lagen, annars måste man anmäla till Inspektionen för vård och omsorg, säger barn- och äldreminister Maria Larsson direkt från rikstinget i Karlstad. 

Maria Larsson

I Karlstad minglar äldreminister Maria Larsson och socialminister Göran Hägglund med partikamrater på rikstinget samtidigt som det blir känt att en 84-årig kvinna valt att avsluta sitt liv. Barn- och äldreminister Maria Larsson lägger ansvaret på kommunen.

- Den nya myndigheten Inspektionen för vård och omsorg har kraftfulla medel i sin hand. De kan utdöma viten. Det kan bli ytterst kännbart för kommuner som inte följer lagen.

”Inte tillräckligt med äldreboenden”

Ministern syftar på den så kallade parbogarantin, lagen som kom 2012 och som säger att alla äldre har rätt att bo tillsammans med sin livskamrat, även på äldre dagar. Men den 84-åriga kvinnan upplevde också att hon nekade mer vård av kommunen överhuvudtaget.

Har vi tillräckligt med äldreboenden i dag, för de som behöver?

- Nej, vi har inte tillräckligt med äldreboenden i dag. Därför har vi inrättat ett statligt stöd så att kommunerna kan bygga fler platser.

”Inte statens uppgift”

Sedan 2007 då regeringen inrättade stödet har det byggts 10 000 nya platser för äldre runt om i landet. Men fortfarande lider ungefär 20 procent av landets kommuner av ett underskott på platser. Och i de här kommunerna ser det inte ljust ut. Utvecklingen kommer inte att kunna vändas de närmaste åren, inte ens med hjälp av regeringens stöd enligt Maria Larsson.

- Det är kommunernas ansvar att lösa, det är inte statens uppgift. Det är kommunerna som har huvudansvar för att leverera äldreomsorgen.