Man häktad för dödsskjutning vid bensinmack

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Mannen misstänks ha öppnat eld mot bilen vid en bensinmack i Kungens kurva 18 januari.
Foto: Claudio Bresciani/TT
Mannen misstänks ha öppnat eld mot bilen vid en bensinmack i Kungens kurva 18 januari.

En man som misstänks för dödsskjutningen på en bensinmack i södra Stockholm ingår i ett kriminellt nätverk som skulle hämnas, enligt åklagaren.

Mannen häktades under tisdagen.

– Tingsrätten har funnit att det finns sannolika skäl för brottsmisstankarna, säger Sofia Rosén, rådman vid Södertörns tingsrätt.

Mannen häktas med restriktioner för mord och två fall av mordförsök för skottlossningen den 18 januari vid bensinmacken i Kungens kurva.

En man i 25-årsåldern sköts till döds och en jämnårig kvinna skadades. Kvinnan har vårdats på sjukhus och hennes hälsotillstånd uppges vara stabilt. En tredje man i bilen undkom utan skador.

– Det är svårt att uttala sig om motivet i det här skedet. Det är möjligt att avsikten var att träffa den personen som inte blev skadad. Det är en bedömning som har gjorts utifrån vilka de inblandade personerna är, säger kammaråklagare Johanna Rejdemo Storbjörk vid Södertörns åklagarkammare.

Kopplas till gäng

Mannen greps samma kväll som skjutningen ägde rum i närheten av bensinmacken.

Åklagarens och polisens bedömning är att brottet är en del av en uppgörelse mellan två kriminella nätverk. En av de två männen som blev beskjutna ingår i ett kriminellt gäng, och den andra mannen är knuten till nätverket, medan kvinnan är närstående till en av männen.

Den misstänkte gärningsmannen är inte dömd för någon grövre brottslighet tidigare men bedöms också vara en del av ett gäng. Han nekar till brott.

Kan leda till hämnd

Åklagaren gör inte någon koppling mellan brottet och dödsskjutningen som inträffade samma helg fast i Jordbro i Haninge kommun.

– Vi vet inte exakt vad som har utlöst den här skjutningen, det vi vet är att de här personerna tillhör kriminella nätverk och det har ju inträffat skottlossningar tidigare mellan de här nätverken.

Johanna Rejdemo Storbjörk befarar att mordet kan leda till hämndaktioner.

– Det går aldrig att utesluta när det handlar om den här typen av våld.

Publicerad:

LÄS VIDARE