Svensk politiker greps i Belarus

Victor Blomdahl/TT

Publicerad 2020-08-11

Göteborgspolitikern Gustaf Göthberg (M) greps i Belarus i samband med protesterna efter valet. Senare släpptes han och är nu tillbaka på svensk mark.

– Det var en enorm stämning i staden. Alla bilar tutade för att visa missnöjet mot regeringen, säger Göthberg till TT.

Moderatpolitikern Gustaf Göthberg åkte ner som privatperson till Belarus för att stötta sina vänner inom landets opposition inför valet vilket bland annat SVT Nyheter rapporterat om. Han har sedan tidigare engagerat sig en del i Belarus och känner flera aktivister i landet.

– Det var en förväntansfull men ändå spänd stämning inför valet, efter veckor av större oppositionsaktiviteter än någon valrörelse tidigare, säger han till TT.

Speciellt var det en spänd stämning på valdagen. Gustaf Göthberg gick för att bland annat observera en vallokal och valde att ta kort på lokalen. Då greps han av polis.

– Jag ägnade mig åt "störande av allmän ordning" påstod polismannen. Sedan fick jag sitta i en lokal ett antal timmar, men det var svårt att uppfatta hur länge jag satt där, säger Gustaf Göthberg.

Efter att ha betalat 650 rubel i böter blev han släppt och vallokalen som låg precis bredvid hade stängt. Men det är inte minnet från arresten som fastnat hos Göteborgspolitikern.

"Tutade av missnöje"

Under de kommande timmarna fick han vittna om hur våldet från polisen mot demonstranter på gatorna hårdnade.

– Det började hoppfullt, men framåt kvällen eskalerade det med drönare och vattenkanoner från polisen, säger han.

Bland annat delade polisen upp demonstranterna i två större grupper som då började kommunicera med varandra med sina mobilkameror.

– Det var otroligt mäktigt att se, säger Gustaf Göthberg som observerade demonstrationerna under söndagen.

Kritiserar Europa

Men att kommunicera ut i världen har varit svårt efter att internet stängdes ner i Belarus. Men under tisdagen, när Gustaf Göthberg var tillbaka på svensk mark, riktade han kritik mot omvärldens agerande mot Belarus.

– Europa måste agera hårdare. Under valet vändes många blickar bort från Belarus och det är ett svek mot de som vill ha frihet och demokrati i landet, säger han.

– Att jag greps är en sak, men det finns aktivister som har försvunnit i landet. Att det pågår en systematisk utrensning en timmes flygresa från Stockholm är ju oacceptabelt, fortsätter han.

Till vardags sitter Gustaf Göthberg i miljö- och klimatnämnden i Göteborgs kommun.

Följ ämnen i artikeln