Utpekad ledare för termosliga frikänns

TT

Publicerad 2020-04-27

Skador i ett trapphus till ett flerfamiljshus på Västra Söderkulla i Malmö efter en explosion den 9 december 2018. Arkivbild.

Den 29-årige man som har pekats ut som drivande för den så kallade termosligan frikänns i huvudsak även i hovrätten för inblandning flera uppmärksammade sprängdåd i Malmö 2018 och 2019.

I likhet med tingsrätten anser hovrätten över Skåne och Blekinge att det inte är bevisat att 29-åringen förmått en 20-årig man att placera ut en sprängladdning, som låg i en termos, utanför en lägenhetsdörr.

Han fälls inte heller för att ha varit delaktig i förvaringen av vapen och sprängämnen på en vind. Däremot döms 29-åringen till dagsböter för bland annat ett fall av misshandel och försök till utpressning.

En 24-årig man frias av hovrätten från anklagelsen om medhjälp till allmänfarlig ödeläggelse och medhjälp till grov skadegörelse. Han döms dock för ett fall av misshandel och i övrigt fastställs tingsrättens dom mot mannen vad avser grovt vapenbrott och brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor. Den 24-årige mannen döms till fängelse i tre år och 10 månader, vilket är en sänkning med fyra månader jämfört med domen från Malmö tingsrätt.

En 20-årig man, som själv skadades svårt vid detonationen utanför lägenhetsdörren, dömdes av tingsrätten till två års fängelse för allmänfarlig ödeläggelse, men får nu sitt straff sänkt med fyra månader.

För en 25-årig man fastställs tingsrättens dom om förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse, grovt vapenbrott samt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor. Även hovrätten dömer 25-åringen till fängelse i tre år och tio månader.

Följ ämnen i artikeln