Ingen ökad smittorisk för rakade kvinnor

Johan Nilsson/TT

Publicerad 2019-09-06

Kvinnor som rakar sitt underliv på regelbunden basis löper inte högre risk att drabbas av klamydia och/eller gonorré än andra

Kvinnor som regelbundet tar bort sitt könshår löper inte högre risk att drabbas av klamydia eller gonorré än andra. Inte ens om kvinnan är en "superansare" och avlägsnar sitt hår flera gånger i veckan.

I tidigare forskning och medierapportering har kvinnor varnats för att avlägsna sitt könshår helt och hållet, eftersom det funnits farhågor för att detta ökar risken för att drabbas av könssjukdomar till följd av de små sår på huden som ofta uppstår i samband med rakningen eller vaxningen.

Men nu visar den hittills mest utförliga studien på området att det inte finns något sådant samband. Inte ens om du är extra nitisk och avlägsnar ditt könshår en eller flera gånger i veckan.

Inget samband

I den aktuella studien, publicerad i tidskriften Plos One, frågade forskare vid Ohio State University i USA 214 kvinnliga collegestudenter om och i så fall hur ofta och hur mycket de ansar sitt könshår. Kvinnorna testades också för eventuella sexuellt överförbara sjukdomar, som klamydia eller gonorré.

Det visade sig att nästan alla, 98 procent, hade gjort någon form av ansning, medan mellan 18 och 54 procent bedömdes vara något av en "superansare" beroende på om de hade tagit bort allt sitt hår minst sex gånger under den senaste månaden eller minst en gång i veckan under det senaste året.

Runt tio procent av kvinnorna testade positivt för någon eller båda av sjukdomarna. Men något samband med hur ofta de avlägsnade sitt könshår fanns inte, även om det därmed inte går att säga att sådan smittoöverföring inte kan förekomma.

Många sätt

Enligt studieledaren, Jamie Luster, är det viktigt för kvinnor att veta att den information de hittar på nätet eller får höra av sina vänner inte alltid stämmer. Det säkraste sättet att inte drabbas av en könssjukdom, säger hon till BBC News, är att inte ha sex över huvud taget.

– Men om du är sexuellt aktiv finns olika sätt att minska risken, som att använda kondom varje gång du har sex, ha färre och monogama förhållanden, och att vaccinera dig mot hpv (humant papillomvirus) som är den vanligaste könssjukdomen av dem alla, säger hon.