Stopp för religiösa friskolor rycker närmare

Anja Haglund/TT

Publicerad 2022-07-15

Regeringen går vidare med förslaget om att förbjuda nya religiösa friskolor. Från 2024 kommer sådana skolor inte att få starta, enligt lagförslaget.

Flera av de friskolor som fått kritik, och där Säpo pekat på risk för radikalisering, har dock inte varit religiösa.

Lagförslaget, som nu skickas till lagrådet på remiss, innebär ett totalt stopp för nya fristående skolor med konfessionell inriktning inom två år. Dagens religiösa friskolor får finnas kvar, men ska inte kunna utöka sin verksamhet.

– Religiös påverkan hör inte hemma i skolan. Ändå har vi sett många exempel på att aktörer inom offentlig sektor använt statliga medel till antidemokratisk verksamhet, säger skolminister Lina Axelsson Kihlblom (S) på en pressträff.

– Skolor har fått stänga efter larm om att barn riskerar att radikaliseras i klassrummen. Det är helt bisarrt.

Inte haft religiös profil

De senaste åren har en rad friskolor kritiserats för religiösa inslag och fått sina tillstånd indragna. I maj fick två muslimska friskolor i Uppsala – Imanskolan och Framstegsskolan – tillståndet återkallat. Enligt Säpo riskerade eleverna att utsättas för radikalisering.

Men flera av de klandrade friskolorna har inte varit registrerade som religiösa. Två exempel är Nya kastets skola i Gävle, som stängdes för två år sedan på grund av kopplingar till islamistisk extremism, och Vetenskapsskolan i Göteborg, vars vd togs i förvar av Säpo eftersom han ansågs utgöra ett hot mot rikets säkerhet. Ingen av dessa hade en känd konfessionell inriktning.

Friskolor har också efter kritik meddelat att man slopat de religiösa inslagen och blivit icke-konfessionella – så skedde med de tre nedstängningshotade muslimska Römosseskolorna i Göteborg.

Löser problemet?

TT: Kommer man verkligen åt problemet med ert lagförslag?

– Vi har i tidigare förslag, som också klubbats igenom av riksdagen, varit väldigt tydliga med att man inte ska kunna säga att man har ett vanligt skoltillstånd men sedan ha en religiös inriktning utan att berätta om det, säger Lina Axelsson Kihlblom.

Sedan 2019 finns regler om ägar- och ledningsprövning för att komma åt oseriösa aktörer. I juni i år beslutades också om tydligare krav och skärpta regler för konfessionella förskolor, skolor och fritidshem, bland annat genom ett krav på ett så kallat demokrativillkor.

TT: Hur ska det kontrolleras att skolor inte rundar reglerna och ändå har religiösa inslag?

Skolinspektionen har ett väldigt tydligt uppdrag på det här området, och i och med att vi skärpt reglerna både 2019 och nu under våren så kommer det bli väldigt tydligt vilka reglerna är, säger Lina Axelsson Kihlblom.

Omkring 9 500 elever går i dag på en grundskola som registrerat sig som konfessionell. Det motsvarar knappt 1 procent av grundskolans elever. Cirka 60 grundskolor är noterade som konfessionella. Majoriteten av dessa är kristna. Knappt ett tiotal är muslimska och en är judisk.

Följ ämnen i artikeln