Offentlig skamparad för covidförbrytare i Kina

Uppdaterad 2022-01-04 | Publicerad 2022-01-02

I Kina anordnades i tisdags en offentlig skamparad för fyra personer som brutit mot coronarestriktionerna i södra Guangxiprovinsen, rapporterar CNN.

Personerna fick vandra genom Jingxi city med helkroppsdräkt och stora skyltar med sitt namn och bild över bröstet och ryggen.

De anklagas för att ha smugglat personer över den kinesiska gränsen.

Helkroppsdräkter, munskydd, glasögon och stora skyltar på de själva. Detta tillsammans med två poliser, också vältäckta av skyddsmaterial, på varje sida. Så fick de fyra personerna gå genom staden i vad som kan kallas för en skamparad.

Utöver det ska ytterligare en grupp poliser omringat paraden med maskingevär i kravallutrustning.

Enligt CNN var beslutet att genomföra paraden ett sätt att skrämma folk och uppmuntra befolkningen att följa de lagar som finns.

Avskaffat skamparader

Kina har under stora delar av pandemin haft strikta inreseregler som en del i deras nollstrategi mot covid-19.

I tisdags greps två personer i provinsen misstänkta för att ha smugglat två personer från Vietnam över gränsen. Enligt en rapport från styret i staden ska en av av vietnameserna burit på smittan, vilket gjorde att 50 000 personer sattes i isolering, att skolor fick stänga och att 10 000 covid-19-tester behövde genomföras.

Det är dock oklart om de två misstänkta smugglarna deltog i paraden.

Kanalen menar också att Kina avskaffade offentliga skamparader 1988, men att det ändå förekommit flera gånger sedan dess.

Följ ämnen i artikeln