Risk för trafikolyckor i snöigt väder på väg hem från semestern

Publicerad 2022-01-01

Det ska snöa mycket över Svealand i natt. Meteorologer varnar för problem i trafiken.

– Det är klart att det kan bli trafikolyckor. Det är säkert många som ska återvända hem efter ledigheter och vi uppmanar till att man tar det försiktigt på vägarna, säger meteorologen Fabiola Poblete på SMHI.

SMHI har utfärdat en gul varning. På lördagskvällen och natten ska det snöa mellan 5 och 10 centimeter över Svealand och Gästrikland.

Det kommer mycket snö på kort tid och kan bli trafikproblem.

– Det kan tidvis vara ganska intensivt snöfall. Det påverkar sikten. På sina håll kan det vara blåsigt, främst i Stockholm län, vilket innebär sämre sikt, säger Fabiola Poblete, meteorolog på SMHI.

– Vi uppmanar till att man tar det försiktigt på vägarna.

Problem för plogbilar

Trafiken kan gå långsammare på grund av halka, snömodd, dålig sikt och snörök. Samtidigt kan det bli svårt för snöröjare att ta sig fram på grund av trafikolyckor.

Mindre vägar har kanske inte hunnit plogas i morgon bitti.

Bor man i Stockholm och har firat helgen i fjällen kommer det att vara blåsigt hela vägen hem på lördagskvällen, enligt Mikael Luhr, meteorolog på Klart.se

– Det kan bidra till en del problem i trafiken. Både snöhalka och sämre sikt. Man får hålla utkik och vara beredd på att det kan ta lite längre tid att ta sig fram. Och köra lite långsammare, säger han.

SMHI uppmanar folk att ta det försiktigt i trafiken.

Varning för halka

Varningen börjar gälla i Värmland och Dalarna, och vädret rör sig sedan österut mot Svealand. Det gäller under natten och fram till i morgon bitti.

Då slutar det att snöa, men den kommer att ligga kvar – i alla fall ett tag, enligt meteorologerna.

– Många vaknar många upp till snö. Men det kan mycket väl vara så att det kan bli lite halare på vägarna i Svealand. Det blir några plusgrader på dagen, säger Mikael Luhr.

Räddningstjänst på plats vid en olycka tidigare under 2021.