Oviss framtid för Kangos: ”Går inte att spränga bort”

Publicerad 2021-12-21

KANGOS. Vattennivån i Lainioälven fortsätter att stiga. Isen som orsakat översvämningen går inte att spränga bort.

Läget är värst i byn Kangos och Pajala kommun arbetar hårt för att säkerställa el- och vattentillförseln för byborna.

– Vi kommer flyga helikopter under tisdagen för att få en förnyad lägesbild över situationen, säger Lisa Stridsman, teknisk chef på Pajala kommun.

Översvämningar har drabbat Kangos i Norrbotten sedan en massiv ispropp fått vattennivån i Lainioälven att stiga kraftigt. Elförsörjningen är hotad och boende uppmanas att koka det kranvatten som ska användas för förtäring.

Under helgen har läget stabiliserats något men vattennivåerna stiger fortfarande och någon lösning på problemet finns inte.

Polishelikopter bistår insatsen

Under lördagen bistod polisen räddningsinsatsen. Tillsammans med personal från Pajala kommun genomförde myndigheten helikopterflygningar över älven för att få en tydligare bild av situationen. Då konstaterades att iskolossen inte kommer gå att spränga bort.

– Det handlar om en sträcka på 7–8 kilometer som är bottenfrusen. Vi har hört oss för med andra kommuner där man försökt spränga bort is, där har resultaten inte varit så lyckade, säger Lisa Stridsman, teknisk chef på Pajala kommun.

Kommunen uppger sedan i går att det inte rör sig om en ”egentlig ispropp”, utan konstaterar nu att det rör sig om en lång sträcka av bottenfrusen is.

Under tisdagen kommer nya flygningar genomföras. Då ska man bland annat granska situationen kring de vattendrag som ansluter till älvens nordligare delar för att få en tydligare bild av hur läget kan komma att förändras.

”Det är sådana enorma krafter”

Isen har lagt sig mitt i älven och skapat en vattendelare som gjort att vattenmassorna hittat nya vägar att ta sig fram. Bostäder, campingplatsen, dansbanan och vägar i byn har ödelagts. Henrik Danielsson äger den butik i byn som ligger alldeles intill älven och har kunnat se hur vattnet och isen krupit närmare butiken för varje dag som gått.

– Vattnet fortsätter komma. Ett tag var det 50 centimeter snö på vägen och isflak som flöt omkring så det gick ju inte att ta sig fram. Nu har de öppnat bron men vägen är på andra sidan bron är fortfarande avstängd, säger Henrik Danielsson.

Handlaren Henrik Danielsson i butiken precis intill älven.

Arbetet har pågått dygnet runt för att få bort vattnet från vägbanan. Under måndagskvällen var vägen dock fortfarande avstängd. Det innebär att skolor har tvingats hålla stängt och samhällskritiska tjänster som hemtjänst och ambulans tvingas ta en omväg på flera mil för att nå vissa områden.

Temperaturen har under de senaste dygnen sjunkit och älvens istäcke växer norr ut. Förhoppningsvis kan därför översvämningarna komma att stabiliseras ytterligare – åtminstone tills isen börjar smälta.

Henrik Danielsson visar hur vattnet och isen krupit närmare butiken.

Följ ämnen i artikeln