Sälen låg och vilade i skidspåret

Publicerad 2014-03-27

Claes Lundström var på sin vanliga skidtur när han fick oväntat sällskap i spåret.

En liten sälunge hade kravlat sig upp på land och tagit en tupplur i snön.

– Plötsligt såg jag hur något ryckte till. Den låg bara fyra meter framför mig, säger Claes Lundström.

Claes Lundström upptäckte sälen

Det var på onsdagsförmiddagen som Claes stötte på den lilla sälkuten i Djupviken utanför Skellefteå, skriver Norran.

– Först blev jag förskräckt, jag stakade på ganska bra och hade kommit upp i hög fart. Plötsligt såg jag hur något ryckte till bara fyra meter framför mig. Den hade samma färg som snön så det var ren tur att jag inte körde på den, säger Claes Lundström till Aftonbladet.

Den lilla sälen, som var knappt en halvmeter lång, hade tagit sig flera hundra meter upp i skogen och korsade skidspåret på sin väg ned till vattnet.

– Den verkade inte så stressad. Han tog några steg och sedan la den sig ned igen. Jag följde efter den en bit och när jag åkte så låg den på stranden och solade. Den verkade må ganska bra, säger Claes Lundström.

Enligt Lotta Moraeus, forskare inom sälhälsotillstånd på Naturhistoriska riksmuseet, är det inte ovanligt att hitta bortirrade sälungar på land så här års.

– Ofta har de separerats från sin mamma och har inte hunnit dia klart. Vi vet inte varför de hamnar uppe på land men av någon anledning går de åt fel håll.

Det enda sättet att rädda dem är att släppa tillbaka dem i vattnet, menar hon.

– Som privatperson ska man aldrig försöka ta hand om en sälunge på egen hand. De måste tillbaka till vattnet, det är där de får sin mat. Ofta är de tyvärr i så dåligt skick att de inte klarar sig ändå, säger Lotta Moraeus.

Men hon varnar privatpersoner för att plocka upp och gulla med ungarna. De lurviga små sälarna är inte så snälla som de ser ut.

– De kan bitas ganska rejält. Sälkutar kan bära en bakterie och de som bits kan drabbas av så kallat "sälfinger", det gör tydligen fruktansvärt ont.