Per Erik får inte bära magnum i skogen

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-04-01

Får avslag i regeringsrätten - ville skydda sig mot björn

Rädd för björn Per Erik Johansson är orolig över björnar i skogen. En vän till honom blev för några år sedan attackerad och därför vill han nu skydda sig.

Per Erik Johansson från Mora vill bära en magnumrevolver som skydd mot björn när han arbetar i skogen. Men Regeringsrätten säger nej.

Aftonbladet har tidigare berättat om Per Erik Johansson kamp mot myndigheterna för att få bära en magnumrevolver i kaliber .357. Han är nämligen rädd att bli påhoppad bakifrån av en björn när han röjer i skogen.

– Då kan jag sätta revolvern på framsidan av kroppen, och om björnen hamnar över mig så är den lätt att få fram, säger han.

Tar inte upp fallet

Både polisen och länsrätten har tidigare sagt nej med motiveringen att en revolver inte är ett lämpligt vapen för att skjuta björnar. Per Erik Johansson hade överklagat besluten till Regeringsrätten – som nu alltså meddelar att den inte tar upp fallet.

– Jag är lite besviken. Jag får köpa världens grövsta älgstudsare och ha med mig men inte en revolver. Men med ett gevär på ryggen är jag chanslös ändå. Det hinner jag aldrig få fram om jag blir påhoppad.

Är en magnum ett bra vapen för att skjuta björn?

– Det räcker för att övertala honom att man inte är en lätt lunch i alla fall.