Pigg, frisk och glad - med sextimmarsdag

Publicerad 2016-04-29

Undersköterskorna jobbar kortare tid på äldreboendet - med full lön

Göteborg.

Piggare, gladare och mer energi.

Försöket med sex timmars arbetsdag bland undersköterskorna på Svartedalens äldreboende har gett mycket positiva resultat.

– Det är ju bara två timmar mindre om dagen, men det känns att den tiden gör skillnad, säger undersköterskan Carina Dahl, 50.

Inga Almqvist, 87, och Margareta Aleborg, 91, är två av åtta hyresgäster på den avdelning vi besöker på Svartedalens äldreboende i Göteborg. Margareta Aleborg flyttade hit för tre år sedan efter en stroke.

– Innan dess klarade jag mig helt själv, berättar hon.

De år båda klara i huvudet och har funnit varandra. Denna eftermiddag ska de snart besöka andakten som de brukar.

Sedan ett år pågår ett försök med arbetstidsförkortning på det kommunala äldreboendet bland undersköterskorna. De arbetar 30 i stället för 40 timmar i veckan, men uppbär heltidslön. Arbetspassens längd dagtid varierar mellan fem och sju timmar.

Piggare och hinner mer

Göteborgs kommun har initierat pilotprojektet för att se hur kortare arbetstid påverkar undersköterskornas hälsa, ork och stressnivå, deras relation till hyresgästerna, kvaliteten på verksamheten samt välbefinnandet hos de boende. Projektet utvärderas av en följeforskare och ska pågå året ut.

Carina Dahl, 50, med 29 år i yrket började på Svartedalen redan som 21-åring. Hon har alltid jobbat heltid samt varannan helg, samtidigt som hon fostrat tre barn.

Hon upplever att arbetstidsförkortningen gör stor skillnad, både hemma och på jobbet.

– Jag blir inte lika trött längre, utan håller mig piggare hela dagen. Man får mer gjort, säger Carina Dahl.

Numera börjar morgonpasset redan vid sex och kvällspasset slutar vid elva. Ytterligare ett arbetspass har införts mellan halv elva och fem - mellanturen - som är Carinas favorit.

– Jag hann förbereda middagen på morgonen och hinner äta med familjen i kväll, säger hon.

Älskar sextimmarsdagen

Carina Dahl slipper gärna det tunga morgonpasset när hon och en annan undersköterska ska hjälpa åtta personer med alla morgonbestyr, som hygien, påklädning och frukost.

– Då går det i ett. Man är bra trött när man gått morgonpasset. Vi arbetar väldigt hårt, hela tiden, men man orkar mer nu, säger hon.

När hon går mellanturen har hon  mer energi över till umgänge med de boende.

– Nu hittar vi på lite mer aktiviteter. Jag hinner prata mer med dem och hitta på småsaker, som att läsa för dem, säger hon.

Besma Dhouibi, 36, nu anställd i projektet, var förut i vikariepoolen.

– Jag älskar sextimmarsdagen, säger hon och ler.

– Man hinner göra mer saker och har mer tid med sin familj, sina barn och att hjälpa dem med läxorna.

Barnen är 11, 10 och 8 år gamla. Besma Dhouibi föredrar morgonpasset, eftersom hon slutar redan vid ett eller halv två.

- Då känner jag mig fortfarande pigg.

Fler aktiviteter

På sin fritid tränar hon på gym, något hon inte hann förut. På jobbet upplever hon att hon har mer tid för att prata med de boende, något som uppskattas av Margareta Aleborg.  En promenad utomhus vid fint väder eller inomhus vid kyla hinns också med.

En annan lättnad är att varje undersköterska bara är kontaktperson för en hyresgäst numera, i stället för två, eftersom de är fler anställda. 14 extra undersköterskor anställdes för att fylla luckorna vid arbetstidsförkortningen.

Johanna Leppänen, enhetschefer på Svartedalen, är lyrisk över resultatet.

– Det blev stor skillnad. Vi upptäckte väldig fort att personalen verkade mycket gladare, piggare och effektivare. De började spontant göra fler aktiviteter. På mina enheter upplever alla undersköterskor att det har blivit bättre, säger hon.

– Det fanns en oro hos anhöriga att det skulle bli sämre kontinuitet, men så har det inte blivit.

Undersköterskan Carina Dahl önskar att sextimmarsdagen införs permanent.

– De politiker som tror att vi bara sitter och fikar kan ju komma hit och praktisera, säger hon.

Följ ämnen i artikeln