Försvarsministern: ”Direkt olämpligt”

Publicerad 2016-09-29

Hultqvist kritisk till SD:s relationer med affärsmannen

En svensk affärsman med miljardkontrakt i Ryssland har erbjudit sig att stödja SD med miljonbelopp.

Försvarsminister Peter Hultqvist (S) ser allvarligt på Aftonbladets avslöjande.

– För en normal politiker ska det ringa klockor direkt när sådant här inträffar, säger han.

Aftonbladet har i dag avslöjat att affärsmannen Carl Meurling, som ihop med personer nära Kreml vunnit upphandlingar om infrastrukturprojekt värda miljarder i Ryssland, varit i diskussioner med Sverigedemokraterna om att finansiera partiet med miljonbelopp.

”Möjlighet till indirekt påverkan”

Det är enligt försvarsministern Peter Hultqvist känt att ryska intressen arbetar för att påverka politiker, partier och parlament.

– Det är inget nytt, för så är det. Att använda affärsmän och bolag kan i det här sammanhanget vara en metod. Mycket pengar med i bilden kan i sin tur skapa väldigt starka lojaliteter.

Hultqvist reagerar därför på Aftonbladets avslöjande:

– Den här typen av relationer är direkt olämpliga. Det skapar en möjlighet till indirekt påverkan, en bundenhet och en möjlighet för den här typen av intressen att både informera sig och påverka politiska beslut. Vad som finns i den andra ändan i en sådan här påverkanskedja, det vet man inte. Men uppenbart är ju att i det exempel ni har gett, så fanns det ett ekonomiskt incitament, och en ekonomisk bindning till vissa affärsuppgörelser i Ryssland.

”Ska ringa klockor”

Han är kritisk till Sverigedemokraterna som varit öppna för kontakten.

– Det måste ankomma på partiernas ledningar att se till att sådant här inte förekommer. För en normal politiker ska det ringa klockor direkt när sådant här inträffar.

Peter Hultqvist tar upp det faktum att SD:s EU-parlamentsledamöter i fjol reste sig upp tillsammans med högerextrema franska Front National och brittiska UKIP för att protestera mot EU:s Rysslandspolitik.

– Jag tycker det är ett oerhört märkligt agerande. Vi har ett skärpt säkerhetsläge där man från Rysslands sida har annekterat Krim och rubbat den europeiska säkerhetsordningen. Vi har gått in och försökt föra en sanktionspolitik och markera mot detta, grundat på lag och folkrätt. Protesterar man då mot EU:s Rysslandspolitik så mäler man ut sig ur det jag tycker är en rimlig demokratisk gemenskap.

”Kunna lita på folkvalda”

Ministern manar till eftertänksamhet.

– Vi lever nu i en värld med allt mer av desinformation, försök till splittring och påverkansoperationer. Vi måste ha en hög medvetenhet om det här bland politiker och politiska partier, och inte låna ut oss till subversiva intressen. Jag tycker det ankommer på partiernas ledningar att hålla rent och stå emot på den här punkten. Folket måste kunna lita på de folkvalda.

 PLUS:  Det ryska hotet