Litauen byter valuta

Uppdaterad 2019-06-26 | Publicerad 2014-12-31

För att ytterligare distansera sig från Ryssland byts litas mot euro och blir det 19:e landet med EU-valutan.

I natt byter Litauen valuta.

För att ytterligare distansera sig från Ryssland byts litas mot euro och blir det 19:e landet med EU-valutan.

Litauen är inte bara det största av de tre baltiska länderna. Det är också det som gjorde det starkaste motståndet mot den sovjetiska ockupationen.

I mars 1990 deklarerade sig landet självständigt efter att ha varit en del av Sovjetunionen sedan slutet av andra världskriget. Först 1,5 år senare erkändes självständigheten.

Däremellan, i januari 1991, stormade sovjetiska soldater TV-tornet och sköt ihjäl 13 obeväpnade civila, en händelse som fick stor symbolisk betydelse.

69 ryska, vitryska och ukrainska medborgare, som ingick i sovjetarmén, misstänks för brott mot mänskligheten och krigsbrott. Rättegången väntas inledas i maj nästa år.

Förhållandet har inte blivit bättre med åren. Uppvigling pågår av den ryska minoriteten och i september togs en litauisk fiskebåt i beslag på internationellt vatten Barents hav. Besättningen hålls enligt uppgift i häkte i Murmansk.

Medlem av Nato

Litauen har steg för steg fjärmat sig från sin gamla ockupationsmakt. Sedan den 29 mars 2004 är landet medlem av försvarsalliansen Nato. 1 maj samma år blev landet EU-medlem. Övergången till euro befäster landets självständighet från med den stora grannen som man dock varit ekonomiskt beroende av.

Nästa år blir exempelvis rituell slakt laglig för att kunna exportera kött till Israel och muslimska länder. Landet har drabbats hårt av det ryska förbudet mot import att livsmedel från EU. Det var ett motdrag mot EU:s sanktioner mot Ryssland efter invasionen av Krim och inblandningen i Ukrainas inre angelägenheter.

Hela Baltikum har euro

Euron har funnits sedan 1999 som elektronisk valuta. Sedlar och mynt kom 1 januari 2002. Från början omfattades EU:s samarbete av tolv länder men steg för steg har ytterligare åtta länder bytt valuta. Från i natt, på 20-årsdagen av Sveriges EU-medlemskap, har hela Baltikum euro som betalningsmedel.

Följ ämnen i artikeln