SMHI varnar för snöoväder

Uppdaterad 2019-06-24 | Publicerad 2014-12-24

SMHI varnar för snöoväder på julafton.

Det kommer blåsa och snöa rejält i både Västernorrlands och Uppsala län. Där finns det också risk för halka.

Aftonbladet uppdaterar om väder- och trafikläget under hela julafton.

Under dagen i Västernorrland och under kvällen vid Upplandskusten kan man räkna med ett riktigt snöväder, med kraftig blåst och risk för drivbildning. Vid Upplandskusten kan det komma en decimeter snö.

– Det är ett snöområde över Västernorrland som kommer röra sig söderut under dagen och i Uppland kan det bli lite besvärligt väglag med lokal ishalka, säger Alexandra Ohlsson, meteorolog på SMHI.

Vad gäller Stockholmsvädret utlovas uppehåll under dagen men lättare snöfall under kvällen och natten.

Vitt i norr – grönt i söder

Tre klass 1-varningar är utfärdade i Västernorrlands, Uppsala och Skåne län.

Men trots snövädret verkar bara de som firar i Norrland få en riktig jul, med snö och kyla. Längre söderut ser det däremot ut att bli plusgrader och regn.

– Snögränsen ligger just nu en bit norr om Vänern och sedan upp mot Värmland och Gästrikland. Det är lite osäkert om fler kommer få snö under dagen, framför allt är det osäkert hur mycket som kommer lägga sig, säger Alexandra Ohlsson.

Risk för halka

Annars kan alla julfirare vänta sig 15–20 minusgrader uppe i norra Norrland, och ända längst upp kallare än så. Och för dem som firar under Götaland kan vänta sig en varm jul med plusgrader. Det avspeglar sig också på vägarna.

– Det är väl vintervägar i norr och sen är det väl grönt i söder helt enkelt, säger Monica Näslund, presskommunikatör på Trafikverket.

I Västernorrland, Upplandskusten och Gävleborgskusten finns det på grund av nysnön risk för halka under dagen. Även frosthalka kan förekomma lite här och var i Mellansverige. Så det gäller att vara uppmärksam.

– Det är som alltid, man ska ta det lugnt och se till så att man anpassar hastigheten efter väglaget. Det är bättre att ta det försiktigt, säger hon.

Följ ämnen i artikeln