’Nordkorea har avfyrat långdistansrobot’

Publicerad 2016-02-07

En rad spekulationer har föregått – och Nordkorea har nu avfyrat ännu en långdistansrobot, uppger sydkoreanska nyhetsbyrån Yonhap.

Japans premiärminister Shinzo Abe har redan fördömt uppskjutningen som han kallar ”fullständigt oacceptabel”.

Två objekt har konstaterats ligga i omloppsbana efter uppskjutningen.

Den misstänkta långdistansroboten avfyrades från basen Dongchang-ri i nordvästra Nordkorea omkring 09.30 lokal tid, efter midnatt svensk tid. Detta trots varningar från omvärlden och i strid mot den resolution som röstats igenom i FN:s säkerhetsråd, rapporterar sydkoreanska Yonhap.

”Kan nå USA”

Nordkorea hävdar att det rör sig om en fredlig satellituppskjutning, i syfte att sätta en observationssatellit i omloppsbana. Omvärlden ser det dock som ett sätt att dölja att man testar en möjlig kärnvapenbärande robot, så kallad interkontinental robot.

Initiala observationer visar att två nya objekt ligger i omloppsbana kring Jorden efter Nordkoreas uppskjutning. Om dessa har sitt ursprung i det som Nordkorea skjutit upp är ännu okänt, skriver CNN.

Kort efter den nordkoreanska uppskjutningen bekräftats gick Japans premiärminister Shinzo Abe ut och kallade den för ”fullständigt oacceptabel”, skriver nyhetsbyrån Reuters.

Missilen som misstänks ha avfyrats på söndagsmorgonen tros ha en räckvidd på mer än 10 000 kilometer, vilket skulle kunna nå USA:s fastland, skriver Yonhap.

FN håller möte

Detta uppges vara Nordkoreas sjätte test av långdistansmissiler.

Redan senare i dag väntas FN:s säkerhetsråd hålla ett möte om uppskjutningen. Japan och USA har gemensamt begärt att rådet ska kallas samman, uppger diplomater enligt TT.

För bara en månad sedan uppgav Nordkorea att man genomfört landets första sprängning av en vätebomb, ett test världen inte var sen att fördöma. I ett uttalande uppgav säkerhetsrådet att de starkt fördömde uppskjutningen. FN:s generalsekreterare Ban-Ki moon kallade händelsen för ”djupt oroväckande”. Även Nordkoreas bundsförvant Kina, som också är medlem i säkerhetsrådet, fördömde då provsprängningen.

Wallström: ”Oacceptabelt”

De första analyserna från USA visade också att Nordkorea ljög om vätebomben och att det rörde sig om någon form av kärnvapentest som genomförts.

"Nordkoreas uppskjutning av en missil är helt oacceptabel och ett mycket allvarligt brott mot FN:s säkerhetsråds resolutioner. Det är en provokativ handling som leder till ökad spänning i regionen med risk för ytterligare destabilisering och upprustning", säger utrikesminister Margot Wallström (S) i en skriftlig kommentar till TT.

Hon konstaterar att Sverige, EU och det internationella samfundet kontinuerligt uppmanat Nordkorea att avveckla landets kärnvapenprogram i enlighet med FN:s säkerhetsresolutioner, och att det pågår diskussioner i FN:s säkerhetsråd om en ny resolution med anledning av provsprängningen den 6 januari.

"Det är ytterst allvarligt att Nordkorea trots starka fördömanden och dessa pågående diskussioner fortsatt väljer att bryta med de regler och principer som det internationella samfundet slagit fast. Långsiktigt kan spänningarna på den koreanska halvön endast lösas genom dialog och förhandling", säger utrikesminister Margot Wallström.

Följ ämnen i artikeln