”Tar det på största allvar”

Uppdaterad 2015-11-19 | Publicerad 2015-11-18

Säpo har höjt den nationella terrorhotnivån till grad fyra. Det är något som vi ska ta på allvar, menar terrorexperter som Aftonbladet pratat med.

Men det finns ingen anledning att förändra sitt sätt att leva.

– Man ska känna sig trygg men kanske vara lite mer vaksam, säger Magnus Ranstorp, terrorforskare på Försvarshögskolan.

Säpo har under onsdagen höjt den nationella terrorhotnivån till grad fyra.

Magnus Ranstorp, terrorforskare vid Försvarshögskolan, säger att bedömningen bygger på två saker. Dels utvecklingen i Europa, med terrorattackerna i Paris och händelserna i Belgien och Tyskland och dels ett operativt ärende, i form av den man som jagas av polisen.

– Jag tror att man tar det säkra före det osäkra. Man ser att det rör på sig i extremistmiljöer, säger han.

Det har skett en förändring av terroristernas mål, från tidningsredaktioner och judiska församlingar till allmänheten, säger han.

– Om något, mot förmodan, skulle inträffa, så kan man med den höjda hotnivån vara snabbare ute och det innebär också en vapenmässig uppgradering, säger Magnus Ranstorp.

Han understryker att det inte finns någon information om konkreta attentatsplaner.

Hans Brun, forskare vid Försvarshögskolan och expert på terrorhot säger att en höjning av terrorhotnivån inte är något som sker i onödan.

– Jag tar det på största allvar. Den sista gången som Säpo höjde nivån var hösten 2010. Sedan inträffade Drottninggatan och försöket att attackera Jyllandsposten. Så den gången var det en korrekt bedömning, säger han.

”Inte alarmistiska”

Sedan dess har nivån inte ändrats, trots att saker har hänt i vår omvärld.

– Säpo är inte speciellt alarmistiska. Som jag tolkar det finns det nu ytterst konkret information, säger han.

Många känner sig oroliga efter beskedet. Men varken Hans Brun eller Magnus Ranstorp menar att det finns någon anledning att förändra sitt sätt att leva.

– Det är business as usual, kanske kan man vara lite mer vaksam om man ser en övergiven väska eller liknande. I Danmark lever man sedan länge med en förhöjd hotbild. Polisen är lite mer närvarande där, men människor lever som vanligt, säger Magnus Ranstorp.

– Sverige är ett av världens öppnaste samhällen. Det är svårt att skydda allmänheten till hundra procent och det finns alltid en risk att de här krafterna lyckas. Men det är därför vi har Säpo, NTC och polisen, för att skydda vårt samhälle och vårt system, säger Hans Brun.

Vågar man åka tunnelbana och gå på bio?

– Ja. Jag kommer åka tunnelbana imorgon, jag älskar tunnelbanan. Det är viktigt att man lyssnar på informationen och följer med i nyheterna. Man ska inte vara rädd men inte heller naiv, säger Hans Brun.

Det har inletts en förundersökning om förberedelse till terroristbrott och en man är anhållen i sin frånvaro.

– Att han är anhållen i sin frånvaro visar att man vet vem det är och att man har goda skäl. Man anser att man skulle kunna fälla honom vid en rättegång, säger Hans Brun.

BAKGRUND: Terrorhotet mot Sverige

För första gången någonsin har Säkerhetspolisen höjt nivån för terrorhot till fyra på Sverige.
Orsaken är konkreta uppgifter om planer på ett terrordåd.

Onsdagen den 18 november meddelade Säkerhetspolisen, Säpo, att nivån för terrorhot i Sverige har höjts från en trea till en fyra på den femgradiga skalan.

En fyra innebär att hotnivån bedöms som hög. Konkret innebär det att Säpo anser att sannolikheten att aktörer har avsikt och förmåga att genomföra attentat är hög.

Enligt Säpochefen Anders Thornberg beror höjningen på att det kommit ”konkret underrättelseinformation” som gör att en förundersökning om förberedelse till terroristbrott inletts.

Källor uppger för Aftonbladet att hotet kommer från en man vid namn Mutar Muthanna Majid. Han uppges komma från Irak, och ska vara i 25-årsåldern. Vidare ska han ha stridit i Syrien för Islamiska staten IS. Majid tros ha tagit sig till Sverige via Tyskland. Enligt uppgifter misstänks han planera terrordåd i Europa.

Hotnivån har aldrig tidigare legat på en så här hög nivå i Sverige. Enligt polisen bör man inte vara orolig, men Säpochefen uppmanar trots det människor att vara ”extra vaksamma”.

Polisen kommer att öka bevakningen av platser där många människor rör sig och objekt som bedöms som extra strategiskt intressanta.

Efter Säpos beslut har även Försvarsmakten höjt sin hotnivå till en fyra på en femgradig skala. Det innebär att hotet bedöms som högt.