Yes! Nu är vi bäst på engelska igen

Publicerad 2015-11-03

Grattis Sverige!

Nu är vi bäst igen på engelska bland länder som inte har engelska som förstaspråk, visar en ny undersökning från språkföretaget EF.

Svenskarna tar revansch och rankas nu åter som bäst i världen på engelska, utanför länder som har engelska som förstaspråk.

Baserat på ett språktest som drygt 900 000 vuxna i 70 länder gjort fick svenskarna bäst resultat – snäppet före Nederländerna, Danmark, Norge och Finland. I fjol rankades Sverige som tredje bästa nation.

Återtar tronen från Danmark

Sveriges resultat blev 70,94 på EF:s skala där 100 är maximal utdelning. Förra året landade siffran på 67,8. Därmed passeras fjolårsvinnaren Danmark.

– Danskarna har faktiskt ökat marginellt, det är bara det att Sverige är ännu bättre, säger EF:s vice ordförande Christen Bagger till The Local.

Stora länder långt ned

Europa dominerar i toppen av listan, medan länder i Mellanöstern och Nordafrika hamnar i botten. Flera stora europeiska länder hamnar dock en bit ned på listan, däribland Frankrike (37:a) och Italien (35:a).

Rapporten visar också att kvinnor generellt är bättre än män på engelska och att gapet mellan de bästa och de sämsta länderna ökat.

Följ ämnen i artikeln