Sjöräddarna Sara och Pernilla: ”Frustrerande att se vad som händer”

Uppdaterad 2015-10-13 | Publicerad 2015-09-29

– Det är kanoners att så många frivilliga vill åka, det finns verkligen folk till en längre tid. Vi saknar bara kapital, säger Sara Ljungberg (till vänster) som är frivillig sjöräddare ihop med Pernilla Rosén.

Sara Ljungberg, 37, och Pernilla Rosén, 43, är frivilliga sjöräddare.

Från scenen på ”Hela Sverige skramlar” berättade de om Gula båtarna för svenska folket.

– Vi vet hur man gör. Vi har resurserna. Det är därför det har känts så frustrerande att se vad som händer i Medelhavet, säger Sara Ljungberg.

Många av Sjöräddningssällskapets båtar nyttjas inte på vintern i Sverige. Därför finns alla möjligheter att hjälpa till i Medelhavet just nu.

Flyktingkatastrofen har fått sjöräddarna att reagera.

– Man blir påverkad, skärrad. Barnen är det som känns svårast, säger Sara Ljungberg.

– Man relaterar till sina egna barn, känner sig otillräcklig. Det har varit en tung situation, jag har tänkt: ”Vad ska vi göra?”, säger Pernilla Rosén, som blev Årets sjöräddare efter att hon var med och räddade en man som föll ur sin fiskebåt i december i fjol.

Rädda att inte komma fram i tid

Intresset för insatsen bland sjöräddarna har varit stort. Både Pernilla Rosén och Sara Ljungberg funderar på att söka en plats på Gula båtarna. Sara är skeppare och Pernilla ambulanssjukvårdare i grunden.

På hemmaplan handlar sjöräddarnas arbete om allt från att hjälpa båtar med soppatorsk till sjuktransporter eller att bistå när två båtar krockat.

På Medelhavet är läget ständigt akut. Det svåraste kommer att bli de gånger man inte kommer fram i tid, tror sjöräddarna.

– Det gäller ju att man kan komma hem och leva med det. Risken är ju att även om man gjort mycket så kommer man känna att det inte räcker till, säger Pernilla Rosén.

Därför är det viktigt att Gula båtarna får vara kvar en längre tid, tycker de.

– Man vill ju inte att båtarna bara ska åka ner och visa upp sig och sen dra hem. Det är kanoners att så många frivilliga vill åka, det finns verkligen folk till en längre tid. Vi saknar bara kapital, säger Sara Ljungberg.

Så kan du stödja Gula båtarna

Swish. Swisha valfritt belopp till nummer 123 114 7313. Mottagare: Gula Båtarna.

SMS. SMS:a BÅT100, BÅT200, BÅT300 eller BÅT500 till nummer 72600 för att skänka 100–500 kronor.

Bankgiro. Sätt in valfritt belopp på bankgiro 5037-0378

Gula båtarna är Sjöräddningssällskapets och medieföretaget Schibsteds projekt för att rädda liv på Medelhavet, med två räddningsbåtar och frivilliga sjöräddare.

Hjälp, vad händer? Vi förklarar
flyktingkaoset