Hela villaområdet är översvämmat

Publicerad 2015-09-07

Åker i gummibåt för att komma hem: ”I går satt jag bara och grät”

Ett helt villaområde är fortfarande översvämmat i Hallsberg.

Nu åker många av de boende tillbaka i gummibåtar och tittar till sina hus.

– Det har varit mycket gråt i dag, säger villaägaren Anna Lena Larsson, 37.

En stor folkmassa har samlats vid översvämningen i villaområdet. Både oroliga familjer och nyfikna personer tittar på när brandkåren arbetar med att pumpa bort vattenmassorna och skjutsa boenden fram och tillbaka mellan husen. Många har med sig gummibåtar för att själva ta sig ut och titta till sina fastigheter.

Det ska familjen Larsson/Hermansson göra. Anna Lena Larsson, 37, och Thomas Hermansson, 35, lämnade sitt hus i går kväll tillsammans med sonen Jonathan, 9.

– Då kändes det som att sitta i en husbåt, när man satt på farstutrappan och försökte kommunicera med grannarna på andra sidan, säger Anna Lena.

Försökte stoppa vattnet

Under bara ett par timmar steg vattnet i deras förråd och garage snabbt. De två bilarna på tomten hade då vatten ända upp till dörrhandtagen.

– Vi försökte täcka med handdukar, men det hjälpte såklart inte till slut. Sedan flyttade vi grejer så att allt inte skulle skadas.

Vid 17-tiden fick de lämna med brandkårens båt. I dag har de kommit tillbaka för att se hur mycket av huset som står kvar.

– Vi ska kolla skadorna, och hoppas att vattnet inte kommit in i huset.

Efter att ha varit borta i drygt en timme kan Thomas Hermansson lämna beskedet att vattnet har sjunkit. Det är inget vatten kvar i huset och det är bara vissa delar av golvet i garaget och förrådet som är vattenskadat. Men det är fortfarande vatten i husgrunden.

– Det såg mycket bättre ut än vad jag trodde. Nu har jag fått upp hoppet lite och fortsätter det så här kanske vi kommer tillbaka i kväll, säger han.

”Vatten upp till knäna”

Vid vattenkanten vid Södra Allén står också Karin Persson, 86, som bor ensam i ett av de mer drabbade husen.

Hon lämnade huset vid 12-tiden i går, då hade vattenytan nått några decimeter över golvet.

– Det är katastrof. Jag är bestört, ledsen och orolig. Den här känslan att man inte kan göra någonting är jobbig, säger hon.

Nu bor hon hos dottern Liselott Tillqvist, 63, och där kan hon blir kvar ett bra tag.

Sent i går kväll åkte hon tillbaka till huset för att hämta sina mediciner. Då sträckte sig vattnet ända upp till knäna på henne.

– Jag är väldigt orolig över situationen. Jag undrar om försäkringen kommer täcka och sedan är jag också orolig om hur mycket som kommer vara förstört, det är väl det allra värsta, säger hon.

Nu har mor och dotter tittat ut över vattnet i en halvtimme. De kan inte se huset, eftersom det ligger långt bort i vattenmassorna bakom häckar och träd.

– Vi kan ju bara stå här och inte göra någonting. Det är frustrerande. Här har vi inget mer att göra, det är bara att åka hem, vänta och se vad som händer, säger Liselott Tillqvist innan de går mot bilen för att åka härifrån.