Al Gore på besök

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2007-03-30

Fullsatt när ”klimatfrälsaren” kom till Stockholm

Al Gore och Margot Wallström på Kulturhuset i Stockholm.

Al Gore kom till Kulturhuset i Stockholm idag vid 13-tiden åtföljd av ett stort säkerhetspådrag.

Utanför Kulturhuset sken vårsolen – men enligt förre amerikanske vicepresidenten kan den vara ett tecken på klimatförändringarna.

Hörsalen i Kulturhuset är utsåld till sista plats. I publiken finns bland andra Lars Leijonborg och Thomas Bodström. På scenen sitter en avslappnad men engagerad Al Gore, karaktäristiskt klädd i kostym och svarta comwboyboots (!). Han flankeras av EU-kommissionären Margot Wallström, som deltar i samtalet om miljö- och klimathotet.

– Jag njuter av det varma vårvädret, konstaterade Gore, som dock samtidigt konstaterade att den tidiga värmen kan vara ett varningstecken.

Betydelsefullt

Han tror emellertid att det miljömedvetande som nu växer fram är betydelsefullt.

– Det har funnits tidigare tillfällen där klimathotet kommit i skymundan, men det tror jag inte kommer att hända nu. I USA påbörjar en genomgripande förändring, även om det fortfarande finns mycket att göra. Det fanns en tid då man sa att miljön och klimatet inte var något problem. Det var när republikanerna satt vid makten som jag bestämde mig för att föra miljöarbetet till gräsrotsnivå och starta den massrörelse som nu finns.

Han fick också frågor om hur världssamfundet ska bemöta de kritiker som finns och som påstår att klimathotet är överdrivet.

Obehaglig sanning

– Det finns alltid de som söker anledningar att ducka för en obehaglig sanning. Men världen har presenterat de bästa vetenskapliga bevis som är möjliga att ta fram för att understryka att vi måste genomföra förändringar.

– Om en läkare säger till dig att du har 90 procents risk att råka ut för en hjärtattack, är det då vettigt att vänta tills risken är 99 procent?

Den vetenskapliga konsensus som finns kring den globala uppvärmningen är den samma som för att det finns gravitation på jorden, konkluderar Gore.

Förklaringen till kritiken är enligt Margot Wallström enkel:

– Vi utmanar stora ekonomiska intressen. Striden mellan miljö och ekonomi kommer alltid att finnas.

Inte objektiv

På frågan om vad Bush gör åt klimathotet i USA svarade Gore ironiskt:

– Jag är rädd för att mina åsikter om president Bush inte är direkt objektiva, ni får ta det jag säger med en nypa salt:

– Men många stora amerikanska företag ändrar nu sina policies och gör ett bra jobb och vill också tjäna pengar på miljön samtidigt. Man inser att utsläpp betyder förlorade pengar.

Samtidigt finns det många stora miljöförstörare, bland annat oljebolag, som obstruerar.

– Det finns en stark antimiljö-lobby som lägger ner mycket pengar på att försöka övertyga världen om att klimathotet inte är verkligt. Men de håller på att förlora kampen, för deras argument håller inte.

Snabbfrågor

Samtalet avslutades med några snabbfrågor:

Vindkraftverk eller kärnkraft?

– Vindkraft är konkurrenskraftigt. Kärnkraft är en annan sak. Jag är inte emot, men jag är skeptisk. Kärnkraft är dyr och svår att hantera säkert, säger Al Gore.

Etanol eller metanol?

– VI behöver både och. Redan nu kan vi använda biobränslen i våra bilar. Och metanol kommer att bli ett viktigt bränsle i framtiden, svarar Margot Wallström.

Kommer vi att kunna behålla vår bekväma livsstil?

– Vi kommer inte att behöva sänka vår levnadsstandard, bara för att vi räddar vårt miljö. Det finns ny teknologi som medger att vi både kan stärka miljön och behålla vår livsstil.

– Det finns en stark antimiljö-lobby som lägger ner mycket pengar på att försöka övertyga världen om att klimathotet inte är verkligt. Men de håller på att förlora kampen, för deras argument håller inte.

Robert Triches

Följ ämnen i artikeln