Ordkriget som kan sänka Clinton

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2007-11-28

Allt hårdare ton i den amerikanska valkampen

Barack Obama knappar in på Hillary Clinton i flera viktiga delstater.

BOSTON. Barack Obama lovade en ren valkampanj.

Men när primärvalet närmar sig är det just senatorn från Illinois som är inblandad i ett hetsigt ordkrig med Hillary Clinton.

Nu kan den smutsiga taktiken ha räddat Obamas chanser till att bli president.

Tidigt i sin kampanj uttryckte Barack Obama sin förhoppning om att vi skulle få slippa se den annars obligatoriska tv-reklamen där en presidentkandidat ägnar all tid åt att smutskasta en annan.

Obama hoppades också att sakfrågorna skulle hamna i centrum och att väljarna skulle uppskatta en kampanj som inte bara handlade om kandidaternas lik i garderoben.

Men med snart bara en månad kvar tills primärvalen drar igång – med ett nomineringsmöte i Iowa den 3 januari – flyger pajerna i luften.

Och en av de som kastar mest och hårdast är just Barack Obama.

Måltavlan: Hillary Clinton.

Skandalös information

Bråket mellan de båda demokraterna tog ordentlig fart efter en tidningskrönika av den politiska kommentatorn Robert Novak. Han uppgav att Hillary Clintons stab satt på skandalös information gällande Barack Obamas privatliv, men att de valt att inte använda informationen.

Obama svarade med en uppmaning riktad mot Clinton:

– Offentliggör genast informationen eller erkänn: det finns ingen.

Clintons stab gick i sin tur ut med pressmeddelande där de hävdade att Novak spred lögner.

Händelsen fick flera experter att ifrågasätta både Clintons och Obamas agerande. Novak är uttalat konservativ och många tror att krönikan var ett sätt att hetsa de två demokraterna mot varandra.

I så fall fungerade det alldeles utmärkt. För sedan dess har de verbala påhoppen avlöst varandra.

"Cheerleader för NAFTA"

Obama anklagade nyligen Clinton för att ha ändrat uppfattning om NAFTA (North America Free Trade Agreement).

– Jag tycker att det är viktigt att påpeka att senator Clinton var en cheerleader för NAFTA i över ett decennium, sa Obama.

– Jag förstår att det är bra kampanjtaktik att ändra sin ståndpunkt efter vad som passar bäst just nu, men det är inte det starka, principfasta ledarskap som Amerika behöver nu.

Hillary såg sin chans att slå tillbaka när Obama pratade om sin erfarenhet från utrikespolitik. Han nämnde då att han tillbringade fyra år som barn i Indonesien och att det gett honom en stark upplevelse och en känsla för internationella frågor.

– Nu är det upp till väljarna att bestämma om att bo utomlands när man är 10 år gammal, förbereder en till att hantera de stora, komplexa internationella utmaningar som nästa president står inför.

Favorit i Iowa

Trots det senaste utspelet från Clinton är det ändå värsta konkurrenten som verkar tjäna mest på smutskastningen. Obama – som dessutom gått hårt åt Clinton i frågor gällande Irak, Iran och utbildning – såg länge ut att vara chanslös i nyckelstaten Iowa, som alltså röstar först i det demokratiska nomineringvalet.

I den senaste väljarundersökningen är Obama plötsligt favorit i Iowa.

Och skulle taktiken fungera även i New Hampshire – som är nästa stat att hålla primärval – har Obama skaffat sig ett gyllene utgångsläge.

USA-valet 2008 - viktiga datum

3 januari

Nomineringsmöte – eller ett ”caucus” – i Iowa. Det första av primärvalen, som sedan avgör vem som blir demokraterna respektive republikanernas presidentkandidat.

5 februari

Även kallad ”Super Tuesday”. 22 av staterna – med cirka hälften av USA:s invånare - håller primärval.

Mars månad.

Då primärvalen är utspridda från januari till juni, är det omöjligt att säga exakt när nomineringarna är klara. Men ofta sker det någon gång under mars månad.

3 juni

Montana och South Dakota avslutar primärvalen.

25-28 augusti

Demokraternas partikonvent i Denver, Colorado.

1-4 september

Republikanernas partikonvent i St. Paul, Minnesota.

4 november

Valdagen.

5 januari, 2009.

Presidential Inauguration Day, då den nyvalde presidenten formellt tillträder.